2024. április 26., péntek
TARTOMÁNYI KÉPVISELŐHÁZ

Angolai delegációval a mezőgazdaságról

A mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyalt tegnap Újvidéken Vajdaság AT Képviselőházának küldöttsége Pásztor István házelnök vezetésével, valamint a dél-afrikai Angola parlamenti küldöttsége, melyet Fernando da Piedade Dias dos Santos, az angolai képviselőház elnöke vezetett.

Fernando da Piedade Dias dos Santos és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Fernando da Piedade Dias dos Santos és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor emlékeztetett arra, hogy évtizedekkel ezelőtt magas szintűek voltak az Angolával kiépített agrárkapcsolatok, és, mint mondta, nem lát okot arra, hogy ez ne így legyen a jövőben is.
– Vajdaságban több mint 100 ezer bejegyzett agrárgazdaság működik, és a tartományi kormányzat külön figyelmet szentel az ágazatnak. Pillanatnyilag a mezőgazdasági földterületek tagosítása folyik, részint a gazdaságosabb termelés érdekében, részint azért, hogy feltételeket teremtsünk a korszerű gépek és technológiák alkalmazásához – mondta egyebek között Pásztor.

Az angolai parlamenti elnök arról tájékoztatta vajdasági vendéglátóit, hogy náluk két évtizede kezdődött a mezőgazdasági termelés megújítása. Ötmillió hektár termőföldjük van, ennek legnagyobb részét ki is használják elsődleges termelésre. Most a feldolgozást szeretnék fejleszteni, és ebben Szerbia segítségére is számítanak.