2024. április 23., kedd

Elszállították a Kelebiánál összegyűlt migránsokat, megindult a forgalom

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Azokat a migránsokat, akik csütörtökön késő délután leblokkolták Kelebián a szerb– magyar határt, pénteken kora reggel a szerbiai (feltehetően a preševói) befogadóközpontokba szállították. Miután autóbuszokkal elszállították őket a határról, a Kelebia–Tompa határátkelőhely újra megnyílt. A határátkelőt csütörtökön 16 órakor a határőrző szervek lezárták, ugyanis a kelebiai átkelőnél 300-400 migráns gyűlt össze és csendes tüntetésbe kezdett. A szerb sajtó értesülései szerint a migránsok a közösségi oldalakon keresztül szerveződtek, és elsősorban olyanok gyűltek össze, akik nem a befogadóközpontokban vannak elszállásolva, hanem az ország több városában az utcán, a parkokban vagy más helyeken húzták meg magukat.

A migránsok a délutáni órákban kezdtek el gyülekezni, és amikor a magyar határőrök észrevették a kisebb tömeget, azonnal cselekedtek. A migránsok olyan feliratú transzparenseket vittek magukkal, amelyeken rámutattak arra, hogy nem a szegénység és az éhség elől menekülnek, hanem a háború elől. Ők is normális életet szeretnének élni. Arra kérték a magyar hatóságokat, hogy engedjék őket át a határon, hogy folytassák útjukat az Európai Unió felé. Az összegyűltek között nők és gyerekek is voltak. Aleksandar Vulin védelmi miniszter a határon tett csütörtök esti látogatásakor a médiának tett nyilatkozatában kiemelte, habár Szerbia emberségesen viszonyult a migránsokhoz, nem engedheti meg, hogy azok feszültséget gerjesszenek Szerbia és a szomszéd államok között, és törvénytelen eszközökhöz nyúljanak.

– Megközelítőleg 320 szíriai, pakisztáni és más országokból érkezett migráns gyűlt össze, mindannyiuknak azt hazudták, hogy átléphetik majd a határt. Az effajta manipuláció egyes civil szervezetektől érkezett, amelyek olyan migránsokkal telt buszokról jelentettek meg fotókat, akikről azt állították, hogy átjutottak a határon – mondta Vulin, hozzátéve, Szerbia nem tudja elfogadni, hogy a migránsok nem hajlandók osztozni más nemzetekkel a befogadóközpontokban.

– Szerbia polgárai nem kérdezték tőlük, honnan jöttek, ezért elfogadhatatlan, hogy ők nem hajlandóak vegyülni egymással a befogadóközpontokban, és az is elfogadhatatlan, hogy kockáztatják gyermekeik egészségét – mondta a miniszter.