2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Doppingolt a svéd világbajnok…

BIRKÓZÁS

Minden bizonnyal nem lehet ott a tokiói olimpián a női birkózók 68 kilogrammos kategóriájának egyik esélyese, a svéd Jenny Fransson, miután fennakadt egy doppingvizsgálaton. A 32 éves világ- és Európa-bajnok sportoló mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó metiltesztoszteron nyomaira bukkantak az ellenőrök, és amennyiben az A próba eredményét a B is igazolja, úgy Fransson négyéves eltiltásra számíthat. A svéd birkózó a 72 kilogrammosok között 2012-ben nyert vb-t, 2018-ban pedig Eb-t, a riói olimpián 69 kilogrammban a harmadik helyen végzett. A tavalyi kvalifikációs vb-n 68 kilóban szerepelt, és ezüstérmével kvótát szerzett a tokiói játékokra.

 …és az orosz is

Biljal Mahov háromszoros világbajnok orosz birkózó pozitív doppingminta miatt eltiltásra számíthat. Mihail Mamiasvili, az orosz szövetség elnöke hétfőn elmondta, a 32 éves Mahov mintájában növekedési hormont mutattak ki. Hozzátette, a sportoló azzal védekezett, hogy az otthonában történt a vizsgálat, márpedig a felesége orvosi készítményeket szed, és ezek közül néhány tartalmazhat doppinglistás összetevőt. Mahov 43 év után az első birkózó volt, aki kötött- és szabadfogásban is nyert világbajnoki érmet. Erre legutóbb a német Wilfried Dietrich volt képest az 1960-as évek elején. Az orosz sportoló a kötöttfogásúak 120 kilogrammos súlycsoportjában háromszoros világ- és egyszeres Európa-bajnok, a 2012-es londoni olimpián bronzérmes volt. Szabadfogásban a 130 kilósok között kétszer szerzett vb-bronzérmet.

JÉGKORONG

Nottinghamben a magyarok

A magyar férfi jégkorong-válogatott mától Nottinghamben szerepel olimpiai selejtező tornán, amelynek győztese bejut a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékok utolsó kvalifikációs körébe. Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese hétfőn utazott el a viadal helyszínére, ahol az első két játéknapon papíron könnyebb ellenfél, ma az egy osztállyal lejjebb szereplő Észtország, szombaton a nagyrészt székely játékosok alkotta Románia vár rá. A továbbjutás várhatóan a vasárnapi zárótalálkozón dől el a tornaházigazda britek ellen.

ALPESI SÍ

Shiffrin gyászol

Édesapja váratlan halála miatt néhány versenyt kihagy a női alpesi sízők világkupa-sorozatából az összetettben vezető Mikaela Shiffrin. A 24 éves amerikai síző az Egyesült Államok sportági szövetségének bejelentése szerint egyelőre Coloradóban marad, a hétvégén Garmisch-Partenkirchenben sorra kerülő lesikló és szuperóriás-műlesikló vk-viadalokat kihagyja, visszatérésének időpontja egyelőre bizonytalan. Jövő héten a szlovéniai Mariborban óriás-műlesiklás és műlesiklás vár a női vk-mezőnyre, Shiffrin mind a négy szakágban érintett.