2024. április 23., kedd

Horvátellenes vandalizmus

Az ellenzéki koalíció szerint a hatalom tehet a gyűlöletbeszéd elterjedéséről

A szerbiai Belügyminisztérium illetékesei tegnap közölték, hogy bekísérték azt az 51 éves férfit Inđiján, aki a Novi Slankamenben található Horvát Házat rongálta meg. R. V. hétfőn 23 óra körül követte el tettét; betörte az otthon ablakait és négy S betűt megjelenítő graffitit rajzolt a falra. Nemzeti, faji és vallási alapú türelmetlenség szításával gyanúsítják.

Elítélte ezt, továbbá az Újvidéken az utóbbi időben feltűnt antiszemita és neonáci jelleggel bíró falfirkákat is Janko Veselinović, a Szövetség Szerbiáért koalíció elnöklője, a Fordulat Mozgalom vezetője. Megállapításában az aktuális rezsimet tette felelőssé az említett tettek elkövetéséért, mint mondta, a gyűlöletbeszéd terjedése Vajdaságban az aktuális hatalomnak és az általa ellenőrzött médiaházak viselkedésének, hozzáállásának róható fel. Hozzátette, hogy további aggodalomra ad okot annak ténye, hogy az efféle cselekedetek éppen Vajdaságban történnek, a tartomány ugyanis, mint mondta, mindig a toleranciáról és a békés együttélésről volt ismert. Közleményében aláhúzta, hogy korábban, amikor szintén a ma is hatalmon lévő pártok irányították az országot, s képviseltek gyűlöletkeltő politikát, Vajdaságban a többségi és a kisebbségi nemzetek tagjai is ellenálltak az efféle viszonyulásnak.

A politikus megítélése szerint a nemzeti frekvenciával rendelkező tévécsatornák, de maga a szerb parlament is a türelmetlenség és az erőszak népszerűsítésének a színhelyeivé váltak, ahhoz járultak hozzá, hogy a társadalom minden zugában alacsonyabb legyen a tolerancia mértéke.