2024. április 26., péntek

Több óvoda is felújításra szorul

A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény központi konyhájában több szakács dolgozik majd, és a menü is megújul

Folytatódik a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény központi konyhájának építése. Az épület már tető alá került, hamarosan be is fejeződik a második építkezési fázis, ugyanakkor emellett egyéb felújítási tervei is vannak az intézménynek. Az idei beruházásokról Veljko Vojnićot, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény műszaki igazgatóját kérdeztük.

– Az épületeink rossz állapotban vannak, ezért még 2016-ban létrehoztunk egy felújítási tervet, kialakítottunk egy fontossági sorrendet, amit követünk. A karbantartási munkákra tavaly kiírt pályázatunkra sajnos egyetlen vállalat sem jelentkezett, mert hiányzik Szabadkán a munkaerő, másrészt a kivitelezőknek is sokkal kifizetődőbb, ha új épületeket húznak fel, nem pedig felújítanak. Hamarosan új pályázatot írunk ki, és ez úton is szeretném felhívni a vállalatok figyelmét a pályázási lehetőségre – nyilatkozta lapunknak az igazgató.

A sétaerdei helyi közösségben lévő Mandarin óvoda is renoválásra szorul (Fotó: Gergely Árpád)

Jól halad a Naša Radost konyhájának átalakítása (Fotó: Gergely Árpád)

– Rengeteg munka van, már egy hónapja nem találunk senkit az állandó karbantartásokra. A saját mestereink szorgalmasan dolgoznak, de ők olyan kisebb, mindennapi feladatokat látnak el, mint amilyen a vízcsapszerelés, duguláselhárítás vagy a kilincsszerelés. Az ilyen jellegű munkákból rengeteg van. Amit nem tudnak megjavítani, arra olyan szervizelő céget hívunk, amellyel szerződésünk van – mondta az igazgató.

Az intézmény felújítási tervei között szerepel a Sanda Marjanović és a Mandarin óvodák kibővítése is.

– Ezek az óvodák sűrűn lakott városrészeken vannak, az egyik a Harcosok sorakozója lakótelepen, a másik pedig a sétaerdei helyi közösségben, ezért ennek a két épületnek a bővítési projektumát beadtuk a Szerbiai Nagyberuházási Alaphoz és a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz is. Ezekben az óvodákban létszámot növelünk, és reménykedünk abban, hogy megkapjuk a szükséges eszközöket – magyarázta az igazgató.

Rossz állapotban van a tavankúti és a kisbajmoki óvoda is. A tetőszerkezet és az épületek homlokzatának állapota többéves probléma.

Veljko Vojnić (Fotó: Gergely Árpád)

Veljko Vojnić (Fotó: Gergely Árpád)

– A Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkársághoz fordultunk a felújítási munkálatokhoz szükséges eszközökért, amit meg is kaptunk, majd közbeszerzési pályázatot írtunk ki, és kiválasztottuk a kivitelezőt. Most csak a jobb időjárást várjuk, hogy megkezdhessük ezen épületek felújítását. A tavankúti óvodában összetettebb problémáról van szó, a fal átázik és penészedik. Vízszigetelést kellene rajta végezni, ami komolyabb munkát jelent. A kisbajmoki Hejdi óvodában nincs nagyobb gond, kívülről viszont sok falfirka csúfítja, és rossz az energiahatékonysága, hőszigetelést kell kapnia – mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy az intézményhez tartozó épületek közül soknak nincsenek tisztázva a tulajdonjogi kérdései, ami csak nehezíti az amúgy is problémás papírmunkát egy-egy épület felújítása esetén.

– Sok szülő segít a felújításokban. Nem nagy donációkról van szó, de sokat jelentenek a mindennapokban, legyen szó akár egy klímaberendezés vagy egy televízió megvásárlásáról. Ezért köszönettel tartozunk nekik – fejezte ki háláját az igazgató.

A Naša Radosthoz összesen 55 óvoda tartozik, és hamarosan újabbat alapítanak Nagyfényen. A nyitást nyár elejére tervezik, és mintegy 60 gyermek befogadására lesz alkalmas.

A központi konyha felújítása és építése jól halad, mondja az igazgató. A munkálatok a második szakaszukba értek, jelenleg a vezetékek beszerelése zajlik, illetve a vakolás is ebben a szakaszban történik. Az ablakok és az ajtók is bekerültek.

A sétaerdei helyi közösségben lévő Mandarin óvoda is renoválásra szorul (Fotó: Gergely Árpád)

A sétaerdei helyi közösségben lévő Mandarin óvoda is renoválásra szorul (Fotó: Gergely Árpád)

– A harmadik fázis a közbeszerzési pályázat lebonyolítása után veheti kezdetét, a városi önkormányzat összesen 17 millió dinárt ítélt oda költségvetéséből erre a célra. Ezt követően történik meg a konyha felszerelése, a berendezések beszerzése. A konyha most is működik a Sever villamos- és gépgyárban, és nagyon jó az együttműködés, kölcsönösen segítjük egymást. A gyárban nagyobb a konyha, ezért nehezebben zajlik a munka, de a megbeszéltek szerint kitartanak, amíg a felújítás zajlik. Reményeink szerint a felújított konyha a legjobb konyhánk lesz, hasonló az egyetemista központban lévőhöz. Az új konyhában az ételkészítés az európai szabványoknak megfelelően fog zajlani, bevezetjük a HACCP rendszert, és az ISO szabványnak is eleget teszünk. Jelenleg hat szakácsunk és három segédmunkás dolgozik az ételek előállításán, akik naponta 10 000–12 000 adagot készítenek el – mondta az igazgató.

A felújítási munkálatok után a konyha több szakácsot alkalmazhat, és a menün is változtatni fognak.

– Speciális menüt készítünk majd a cukorbeteg gyermekek számára, viszont az ennél szigorúbb diétán lévő gyermekeknek nem fogunk tudni különleges étlap szerint dolgozni, mert nagy számú adag készül nálunk nap mint nap. A szülők eddig is együttműködtek a óvónőkkel, egyeztettek a gyerekek különleges diétájáról és ez a jövőben is így lesz. Vannak olyan szülők, akik saját készítésű ennivalót hoznak, ők nem fizetik az ebédeltetés szolgáltatását – részletezte Veljko Vojnić.