2024. március 19., kedd

Tiszteletbeli konzulátus nyílik Újvidéken

Magyarország tiszteletbeli konzulja várhatóan Zavarkó Árpád ügyvéd lesz
Újvidék központja (Ótos András felvétele)

Újvidék központja (Ótos András felvétele)

A szerb kormány jóváhagyta, hogy Magyarország konzulátust nyisson Újvidéken, amelynek a fennhatósági körébe tartozna Észak-, Nyugat- és Dél-Bácska, illetve Szerémség körzete – tette közzé, a Hivatalos Közlönyre hivatkozva, a szerb sajtó. Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete ugyanakkor lapunknak kiemelte, félreértés történt, ugyanis ilyen jellegű hozzájárulást nem kértek a kormánytól, csupán tiszteletbeli konzulátust szeretnének nyitni.

– Nem kértünk hozzájárulást a szerb kormánytól ahhoz, hogy Magyarország főkonzulátust, vagy konzuli hivatalt nyisson Újvidéken, ellenben azt valóban kértük, hogy a szerb kormány adja a hozzájárulását ahhoz, hogy Magyarország tiszteletbeli konzuli hivatalt nyisson Újvidéken. A hírt én is olvastam, és láttam, hogy itt félreértés van, hiszen feltüntették, hogy melyik területre terjedne ki a megbízatás. Ezek a területek, amelyeket megneveztek, pontosan azok a területek, amelyekre a múlt év utolsó harmadában működési engedélyt kértünk a szerb külügyminisztériumtól – nyilatkozta lapunknak dr. Pintér Attila, reagálva a szerb médiában megjelent hírre.

A nagykövet rámutatott arra, hogy az újvidéki tiszteletbeli konzulátusnak is ugyanolyan küldetése lenne, mint a többi tiszteletbeli konzulátusnak a világon, illetve a Szerbiában már működő három tiszteletbeli konzulátusnak.

– Nišben van az első tiszteletbeli konzulátusunk, 2018 márciusában megnyitottuk Kragujevacon és tavaly július 22-én Belgrádban a tiszteletbeli konzulátusunkat. A tiszteletbeli konzuloknak az egyik fontos feladata, hogy a gazdasági kapcsolatok fejlesztését mozdítsák elő. Emellett természetesen van olyan funkciójuk is, hogy ha a magyar állampolgár bajba kerül az ő konzuli kerületükben, és hamarabb a tudomásukra jut egy ilyen információ, akkor segítsék az együttműködést, a konzuli osztálynak a tájékoztatását. Feladatuk, hogy a kapcsolataikkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a két ország közti reláció még jobban elmélyüljön. Ám a legfontosabb, ami miatt az elmúlt években újabbnál újabb tiszteletbeli konzultusokat hoztunk létre Szerbiában, a gazdasági kapcsolatoknak a fejlesztése – magyarázta a nagykövet.

Kitért arra is, hogy bár a Hivatalos Közlönyben megjelent az adott hír, és Szerbiában hivatalossá vált a kormány jóváhagyása, a belgrádi nagykövetség csak azt követően tudja Magyarország külügyminisztériumát tájékoztatni a döntésről, amikor az erre vonatkozó szóbeli jegyzéket kézhez veszi, erre azonban tegnap még nem került sor.

– Bár sokszor érdeklődtünk, hogy mikorra várható a szerb fél válasza, aminek nyilvánvalóan megvan a természetes folyamata, mindaddig, amíg nem érkezik meg a válasz, konkrét dátumot sem tudunk kitűzni – válaszolta dr. Pintér Attila a kérdésünkre, hogy mikorra várható az újvidéki tiszteletbeli konzulátus megnyitása.
Kiemelte, a tiszteletbeli konzullal is még egyeztetni kívánnak, de szeretnék minél hamarabb megnyitni a tiszteletbeli képviseletet. Dr. Pintér Attilától megtudtuk az újvidéki tiszteletbeli konzul kapcsán, hogy Zavarkó Árpád újvidéki ügyvédre esett a választás.