2024. április 26., péntek

Bemutatkozott az új koszovói kormány

A közeledés helyett Szerbia elleni lépéseket helyezett kilátásba a miniszterelnök

– Ma, 23 éven át tartó ellenzéki politizálást követően állok önök előtt, hogy bemutassam Koszovó új kormányának tagjait. Arra kaptam megbízatást, hogy vessek véget hosszú ellenzéki tevékenységemnek – kezdte beszédét Pristinában tegnap a kormánytagok bemutatása során a parlamentben Albin Kurti kormányalakító, a szélsőségesnek számító Önrendelkezés (Vetëvendosje) mozgalom elnöke, miután szervezete Isa Mustafa Koszovói Demokratikus Szövetségével hozott létre kormánykoalíciót az október eleji választások utáni hosszú huzavonát követően.

Az új miniszterelnök azt mondta, a rendkívüli parlamenti választásokon szerzett bizalom révén azon fog munkálkodni, hogy gyökeres változásokon menjen át a koszovói társadalom.

Kurti a parlament ülése előtt egyébként megbeszéléseket folytatott a koszovói kisebbségi közösségek képviselőivel. A Szerb Lista jelöltjei két miniszteri pozíciót is kaptak az új kormányban, annak ellenére, hogy az csak 15 minisztériummal rendelkezik, s nem 21-gyel, ahogyan a korábbi kabinet, Ramush Haradinaj kormánya. A nemzeti közösségekkel és visszatéréssel foglalkozó tárcát Dalibor Jevtić, a fejlesztésügyit pedig Ivan Milojević vezeti. Jevtić az előző kormányban is ugyanezt a tisztséget töltötte be. Kurti két helyettese egyébként Avdullah Hoti és Haki Abazi lesz. A fontosabbnak számító miniszteri pozíciók közül Agim Veliu irányítja majd a belügyekkel, Rozeta Hajdari a gazdasággal, Glauk Konjufca a külüggyel, Besnik Bislimi a pénzügyekkel, Anton Quni pedig a védelmi kérdésekkel foglalkozó tárcát. Kurti többször is hangsúlyozta a nap folyamán, hogy nem a költekezésre, a privilégiumokra, hanem a gazdaságra, projektumokra koncentrálnak.

Az új koszovói kormány felállására reagálva Ana Brnabić szerb miniszterelnök elmondta, a párbeszéd és a kapcsolatok nem Belgrádtól, hanem Pristinától függnek, mindenekelőtt attól, hogyan viszonyul majd a Kurti-kabinet a vámilletékek és a brüsszeli megállapodás témájához. Brnabić készen áll tárgyalni az új koszovói kormányfővel.

Az első hírek az elmondottakkal kapcsolatban nem túl biztatóak: a koalíciós szerződés kilátásba helyezi minden eddigi megállapodás felülbírálását, a vámok megtartását, mindenféle területmódosításnak vagy -cserének az elvetését, a szerb községek közösségének pedig nem lehet e megállapodás szerint végrehajtó hatalma. Kurti azt is bejelentette, hogy Koszovó nemzetközi pert indít Szerbia ellen háborús népirtás miatti kártérítés követelése céljából, hamarosan felállítják az üggyel foglalkozó intézetet is. A brüsszeli párbeszédet Kurti folytatja majd Hashim Thaçi koszovói elnök helyett. Ivica Dačić külügyminiszter azt mondta, egyedülálló eset lenne a joggyakorlatban, ha valóban „a hóhér ítélkezne az áldozat felett”, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a párbeszéd lehetőségét is elveti, amikor Kurti első intézkedései között efféle témákat emleget.