2024. április 26., péntek

Jó eredménnyel a középiskolába

Újabb csoport a VM4K kisérettségi-felkészítőjén

A szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ kisérettségi-felkészítője január 25-én vette kezdetét.

A diákok Vajdaság több településéről érkeztek (Benedek Miklós felvétele)

A diákok Vajdaság több településéről érkeztek (Benedek Miklós felvétele)

Az első napi programon körülbelül hetvenen vettek részt a Pannónia Alapítvány tanácstermében. A nagy érdeklődésre való tekintettel szombaton újabb csoport kezdte meg a foglalkozásokat, aminek során földrajzból, matematikából, fizikából, kémiából, biológiából, történelemből, valamint magyar nyelv és irodalomból gyarapíthatják tudásukat. A most indult csoport az Újvárosháza termeiben kezdte meg a munkát.

Újságírói kérdésre Gubena Erika, a VM4K szakmai referense elmondta, hogy a csoport ötven nyolcadikos diákból áll, akik az első napon kémia, valamint magyar nyelv és irodalom tantárgyakból hallgatnak előadásokat.

– A túljelentkezés miatt döntöttünk úgy, hogy egy új csoportot nyitunk, mivel szeretnénk segíteni a diákoknak abban, hogy a kisérettségijük minél jobban sikerüljön, és ezáltal könnyebben bejussanak a választott középiskolába. Az első héten nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, és reméljük, hogy ez a csoport is ugyanilyen sikeres lesz. A diákok sok településről érkeznek, nemcsak Szabadkáról, hanem távolabbi helységekből is – fogalmazott Gubena Erika, akitől azt is megtudtuk, hogy a foglalkozásokra szombatonként kerül sor, és a diákok minden héten e-mailben kapják meg a foglalkozások arra a hétre vonatkozó órarendjét.

Mint már említettük, a kisérettségizők új csoportjának tagjai az első napon a kémiai tudásukat bővíthették Cinkler Klára, a Széchenyi István Általános Iskola kémiatanára útmutatásával.

– Nagyon örülök, hogy alkalmam nyílik tehetséges diákokkal dolgozni. A hetedikes és a nyolcadikos tananyagot vesszük át, átismételjük a két tanév legfontosabb témaköreit, kezdve az anyagnál, feltárjuk annak mivoltát, a kémia fontosságát a mindennapi életben, azután az újrahasznosításról tanulunk, majd szerves és szervetlen kémiával foglalkozunk. Itt nincs előre meghatározott tanterv, így a diákokhoz igazíthatom az órát, és igyekszem interaktív módon áttekinteni velük a korábbi kisérettségi teszteket is – fogalmazott Cinkler Klára.