2024. április 26., péntek
BÁCSFÖLDVÁR

Megcsonkította a madarakat, majd eladta őket

Megrökönyödéssel fogadták Bácsföldváron a hírt, hogy a Tartományi Környezetvédelmi Felügyelőség a helybeli Ž.T.-t (63) azon kapta, hogy védett madárfajokat csonkított meg, majd áruba bocsátotta őket.

A Tanjug jelentése szerint a szóban forgó helybeli lakos ellen feljelentést tettek, mivel fogva tartott szigorúan védett madárfajokat, és azokkal kereskedett. A madarakat a Palicsi Állatkertben helyezték biztonságba, és minden bizonnyal ott is maradnak, hiszen örökre elvesztették repülőképességüket, áll többek között a Tartományi Természetvédelmi Intézet közleményében.

A felügyelőség január 26-án két vadlibát (Anser anser) vett el Ž.T.-től, aki Zomborban az apró állatok kiállításán kínálta fel eladásra a madarakat. Bevallása szerint ezeket az állatokat egészen kis korukban kapta, nevelte, majd megcsonkította őket.

Az állatorvosi szakvélemény szerint mindkét vadlibának a bal szárnyát vágta le, a szárnycsont közepén. Az állatokat így megfosztotta attól a lehetőségtől, hogy repülhessenek. A szakemberek figyelmeztetnek az effajta esetek gyakoriságára, és arra, hogy a lelkiismeretlen állattartók tartós sérüléseket képesek ejteni a szigorúan védett fajokon is, azért, mert udvaruk díszeként tarthassák őket.