2024. április 26., péntek

Az összetartozás jegyében

Színes programok várták a vajdasági diákokat a Középiskolás Vezetői Fórumon Budapesten

A hétvégén a Rákóczi Szövetség Középiskolás Vezetői Fórumon 300 középiskola 550 diákja vett részt, akik Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Vajdaságból érkeztek Budapestre. Vajdaságot az óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, a topolyai Mezőgazdasági Iskola, a szabadkai Egészségügyi Középiskola, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai, valamint a Csókai Ifjúsági Szervezet, a Zentai Rákóczi Ifjúsági Szervezet és a Törökkanizsai Ifjúsági Szervezet tagjai képviselték.

A rendezvény keretében diákok találkozhattak a Hazajáró című tévéműsor stábjával, élménypedagógiai foglalkozáson és csapatépítésen vehettek részt. Szombaton Kiss Róbert Richárd Prima Primissima-díjas kommunikációs szakértő tartott előadást. A résztvevők találkozhattak a Középsuli sorozat szereplőivel is. A tanulók egy élőkép erejéig álltak össze a Kossuth téren, és még az országházába is ellátogattak. Szombat este megtekintették a Magyar Nemzeti Táncszínház Szabadság 89 című előadását. Vasárnap a Középiskolás Vezetői Fórum egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

– Az eddigi vélemények alapján nagyon tetszett a gyerekeknek ez a rendezvény. Próbáljuk őket arra motiválni, hogy minél többen vegyenek részt az ilyen alkalmakon. Sokan kételkedve indulnak el, de a rengeteg program és az új ismerősök hatására megváltozik a véleményük. Ez most is így történt. A diákok pozitívan értékelték a hétvégét, nagyon tetszettek nekik a hétvégi programok. Jó volt érezni, hogy összetartozunk és együtt vagyunk – tudtuk meg Homolya Ákostól, a Zentai Rákóczi Ifjúsági Szervezetének elnökétől. Mint hozzátette, a legtöbb résztvevőnek a Hazajáró stábjával és a Középsuli sorozat szereplőivel való találkozás tetszett a legjobban. Nagy élmény volt számukra az élőkép felállítása a Kossuth téren, valamint a szombat esti táncelőadás is.

Mihók Kucora Alex kísérőtanár elmondása szerint a diákok nagyon jól érezték magukat és feledhetetlen budapesti élményekkel tértek haza az anyaországból.

– A programok nagyon jók és élvezhetőek voltak. A rendezvény célja az volt, hogy a diákok megismerkedhessenek a Rákóczi Szövetséggel és az általa nyújtott, a Kárpát-medence egész területét átfogó, legkülönbözőbb programokkal, melyekkel a Szövetség hathatós segítséget nyújt számunkra ahhoz, hogy megőrizhessük identitásunkat, anyanyelvünket és kultúránkat, valamint új barátokat szerezhessünk. Az előadásokon elhangzottakat a szakmánkban, de a közösségépítésben is tudjuk hasznosítani. Számos érdekfeszítő előadást hallgathattunk meg, közülük az egyik legtartalmasabb a kommunikációról, Takaró Mihály tanár úr előadása pedig Trianon irodalomra gyakorolt hatásáról szólt. Emellett számos más, kivételes előadást kísérhettünk figyelemmel, illetve egyéb programokkal is vártak bennünket a szervezők – fogalmazott Mihók Kucora Alex.