2024. április 26., péntek

Az EU lelkesen várná vissza a független Skóciát

Az Európai Unió „lelkesen” várná vissza soraiba az esetleg függetlenné váló Skóciát, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan fel is venné – mondta tegnap Donald Tusk. Az Európai Tanács volt elnökének szavait rosszallással fogadta Dominic Raab brit külügyminiszter, Lord John Kerr, a brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja szerint azonban egy nap az Egyesült Királyság egésze is visszatér majd az EU-ba.
Tusk, aki novemberig állt az uniós állam- és kormányfők alkotta döntéshozó testület élén, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: ő személyesen „nagyon skóciai”-nak tartja magát, különösen azóta, hogy Nagy-Britannia pénteken kilépett az Európai Unióból. Arra a kérdésre, hogy ha a skót kormány segítséget kérne Brüsszeltől az újbóli EU-csatlakozáshoz önálló országként, ezt megkapná-e, Tusk úgy fogalmazott: érzelmi alapon kétségtelen, hogy „mindenki nagyon lelkes lenne Brüsszelben és általában Európában” ezzel kapcsolatban. Hozzátette ugyanakkor: Skócia függetlenné válása esetén a szabályoknak megfelelően új felvételi eljárásra lenne szükség, és „nem érvényesülne automatizmus” önálló EU-csatlakozásának folyamatában.
A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azóta rendszeresen hangoztatja, hogy újabb függetlenségi népszavazásra van szükség, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kirángassa” az EU-ból.
Dominic Raab brit külügyminiszter e reakciójában azt mondta, Tusk nyilatkozata Skóciával kapcsolatban „meglehetősen nem európai és meglehetősen felelőtlen”, különös tekintettel például a Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban is tapasztalható szeparatista jelenségekre.
A brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja szerint ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy nemcsak Skócia, hanem az Egyesült Királyság egésze is visszalép majd az EU-ba.
Lord John Kerr volt brit EU-nagykövet, aki a tagországok kilépését szabályozó jogi mechanizmust, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét annak idején kidolgozta, azt mondta: Theresa May nagyon súlyos hibát követett el, amikor 2017 márciusában aktiválta az 50. cikkelyt, hivatalosan elindítva a brit kilépési folyamatot. Szerinte ugyanis ez anélkül történt, hogy Londonnak világos elképzelése lett volna arról, a továbbiakban merre kívánja venni az irányt. A 77 éves veterán brit diplomatának meggyőződése, hogy az Egyesült Királyság egy nap visszatér az EU-ba. „Biztos, hogy a gyerekeim tanúi lesznek a visszatérésünknek” – vélekedett.
A brit visszatérés lehetőségét jelenlegi és volt uniós vezetők többször is felvetették az elmúlt időszakban. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-koordinátora a minap kijelentette: hisz abban, hogy Nagy-Britannia valamikor visszatér az EU-ba. A fiatal brit nemzedék felteszi majd a kérdést, „hogy mit tettünk”, és azt fogja mondani, hogy „vissza akarunk térni” az EU-ba – jósolta Verhofstadt, bár hozzátette: nehéz megmondani, hogy ez mikor lesz.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke a Brexit előtti napon kijelentette: ha Nagy-Britannia valamikor a jövőben meggondolná magát, az EU minden bizonnyal visszafogadná. Ugyanígy vélekedett Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, mondván, az EU bármikor szívesen visszafogadja tagjai közé Nagy-Britanniát.