2024. április 26., péntek

Több milliárdos nagyberuházások Vajdaságban

A tartományi kormány az egészségügyi intézmények felújítására helyezi az idén a hangsúlyt

Igor Mirović tartományi kormányfő kiosztotta a 2020-ra vonatkozó nagyberuházási szerződéseket a helyi szintű infrastrukturális projektek véghezvitelére. Huszonkét község polgármestere írta alá pénteken délelőtt a sikeres önkormányzati pályázat eredményét. A tartomány 3,7 milliárd dinárt használt fel a célra tartományi pénzből, az önkormányzatok pedig csaknem 700 millió dinárral járultak hozzá a projektekhez.

Huszonkét község polgármesterével kötöttek szerződéseket (Ótos András felvétele)

A tartományi kormányfő ígérete szerint a folyó évben befejeződnek az évek óta húzódó projektek megvalósításai, de kitért a közeljövőt illető beruházási tervekre is.
– Az idén a hangsúlyt a kórházak, a klinikák és az egészségügyi intézmények felújítására helyezzük. Zentán, Zomborban, Kevevárán és Újvidéken is történnek majd rekonstrukciós munkálatok – mondta Mirović.

A szóban forgó projektumok mellett még 1 milliárd dinárt fordítanak három évek óta húzódó projekt befejezésére: a szabadkai Népszínház építésére, a törökbecsei községhez tartozó Bocsár településen fekvő Hertelendy-kastély felújítására és gyermekek rekreációs központtá való átalakítására, valamint a Kishegyes–Topolya községeket érintő szennyvíztisztító építésére.

A szennyvíztisztító hiánya rengeteg gondot okozott Topolya község számára. Az építkezés tavaly kezdődött, a település a második fázis munkálataira kapott most 150 millió dinárt – nyilatkozta Kislinder Gábor, Topolya polgármestere.
– A munkálatok előreláthatólag az építészeti idénnyel együtt kezdődnek. Egyelőre úgy tűnik, minden zökkenőmentesen alakul: az eszközök biztosítottak, a tervek rendben vannak. 2021 áprilisára már minden munkálat befejeződik – jelentette ki bizakodóan a polgármester.

Az idén befejezik az adai hídra vezető út munkálatait, melynek értéke 141 millió dinár. A doroszlói vízhálózat kiépítése 45 millió dinár értékű beruházás, amit zombori község is kiegészít további 35 millió dinárral. Szabadkán a városközpontban folynak munkálatok: felújítják a parkot, a sétányt és néhány régi épületet.
Kishegyes község 217 millió dinárt kapott a főszennyvízhálózat kiépítésére. A polgármester szerint ezt nemcsak a polgárok köszönik meg, hanem a környezet is.
– Kishegyes község számára ez történelmi pillanat. Eddig egy méternyi csatornavezetékünk sem volt, a tervek szerint pedig a következő években teljes szennyvízhálózatunk lesz – közölte Marko Lazić, Kishegyes polgármester.

A közelmúltban többször is tapasztalhatták az ország polgárai, hogy a megkezdett beruházások leálltak. Ezzel kapcsolatban Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, a munkálatfolyamatok ellenőrzéseit szigorúan veszik.
– Az ellenőrzés különösen nagy szerepet kapott az elmúlt években. A kifizetés az elvégzett munka értékelése után történik, ezért nem történhet meg ismét olyan, hogy a pénz eltűnik és a projekt leáll – osztotta meg lapunkkal az igazgatóhelyettes.