2024. április 26., péntek

Szabadulás fejtörők segítségével

Három történet, három szabadulószoba

A szabadulószobák világszerte nagy népszerűségnek örvendenek. A világ nagyvárosaiban szabadulószoba-komplexumok nyílnak, és minden szoba újabb kihívások elé állítja a vállalkozókedvűeket. Szerencsére ahhoz, hogy mi is kipróbáljuk ezt a játékot, nem kell messzire utaznunk, ugyanis Szabadkán is lehetőségünk van rá. Az Escape Room Subotica működtetője Andrej Boka, akit lapunk olvasói elsősorban rendezőként ismerhetnek, és aki kérésünkre beszélt erről a hobbijáról, amelyből megszületett a vállalkozás.

– Tíz éve játszom különböző szabadulószobás játékokat a számítógépen, illetve az interneten keresztül. Persze hallottam arról, hogy ezt élőben is lehet játszani, de csak öt évvel ezelőtt Athénban nyílt rá lehetőségem, hogy élőben is kipróbáljam, és rájöttem, hogy ez egy fantasztikus szórakozási lehetőség. Nem sokkal később arra az elhatározásra jutottam, hogy magam is nyitok Szabadkán szabadulószobát. A szobák kialakítása alkalmával nem használtam semmiféle licencet, hanem magam találtam ki a feladványokat, a hozzájuk kapcsolódó történeteket, valamint a szobák külalakját is. 2017 januárjában nyitottunk meg, és folyamatosan alakítgattam a szobákon, figyeltem a játékosokat, láttam, hogy hol akadnak meg, hol könnyebb, hol nehezebb a feladatuk, és addig variáltam, amíg azt nem láttam, hogy a csapatok 30 százaléka segítség nélkül megoldja a feladatokat, mert az a cél, hogy mindenkinek sikerélménye legyen – fogalmazott Andrej Boka.

Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy a játékosoknak elsősorban logikai, asszociációs feladványokat kell megoldaniuk, és egy-egy szobában körülbelül 15 fejtörővel találkoznak. Ezek lineárisan kapcsolódnak egymáshoz, vagyis amikor a játékosok elkezdik a játékot, és felderítik a terepet, megtalálják az első nyomot, ami elvezeti őket az első feladványhoz, aminek a megoldása vezet a következőhöz, és így tovább, mindeközben pedig nem lehet kihagyni lépéseket. Andrej Boka szavai szerint az emberek általában néhány lépés után intuitíve ismerik fel a sablonokat, és könnyedén megoldják a feladatokat.

Az Escape Room Suboticában lévő három szoba közül kettő üzemel, mivel a harmadikat jelenleg átalakítják.

– Törekszem arra, hogy minden szoba különböző legyen mind a feladatok, mind pedig a történet és az atmoszféra szempontjából. Az egyik szoba jelenleg komikus, paródiaszerű, ahol a játékosnak ki kell rabolniuk a gonosz öregasszonyt, aki jótékonysági adományokat lop, a másik minimalista stílusban van berendezve, és elsőre úgy tűnik, hogy nincs benne semmi. A harmadik szoba, amelyiken most dolgozok, thrillerszerű, a Da Vinci-kódhoz hasonló, amelyben a játékosoknak egy misztériumot kell megfejteniük. Három szobánk van, és egy személynek mindegyiken csak egyszer érdekes végig mennie. A 2017-es indulás óta most csináljuk az első változtatásokat, és miután bejelentettük, hogy lecseréljük az egyik szobát, sokan jelentkeztek, úgyhogy később kezdtünk dolgozni az újon – nyilatkozta Boka.

Mint megtudtuk, a szabadulószobát elsősorban a helybeliek látogatják, és gyakran megtörténik, hogy a csoportok, társaságok egy-két hónap leforgása alatt mindhárom szobát végigjátsszák, és aki kipróbálta az egyik szobát, az általában visszatér. Az utóbbi időben más településekről, sőt Magyarországról is egyre többen érkeznek, és elsősorban hétvégékre foglalnak időpontot. Andrej Boka elmondása szerint az utóbbi hónapokban elsősorban a helyi cégek alkalmazottai csapatépítés céljából is látogatják a szabadulószobát.

A szabadkai Escape Room helyiségei továbbra is várják a látogatókat, akik szeretnék próbára tenni logikai és problémamegoldó képességüket, és mindeközben szeretnék jobban megismerni barátaikat, munkatársaikat.