2024. április 20., szombat
AUSTRALIAN OPEN

Đoković hétfőn világelső lehet

Novak Đoković ma 9 óra 30 perces kezdettel Roger Federerrel találkozik az Australian Open elődöntőjében. A szerb ma annak tudatában lép pályára, hogy hétfőn – mivel Rafael Nadal tegnap kikapott Dominic Thiemtől – a melbourne-i serleggel együtt a világelsőséget is visszaszerzi.

Thiem az első játszmában 3:5-ről, a másodikban 2:4-ről fordított Nadal ellen. A harmadik játszmában a spanyol nem adta le a megszerzett előnyt, a negyedikben pedig ő fordított 1:3-ről, de a rövidítést harmadszor is elveszítette az elemében levő osztrákkal szemben. Thiem holnap az elődöntőben a német Alexander Zverevvel játszik, aki ellen 6:2-re vezet.

A nagyszerű első adogatás és a kettővel több break révén győzte le Zverev a svájci veterán Stan Wawrinkát. A meccs ugyan az utóbbi szemszögéből nézve kezdődött jól, hisz a svájci 5:0-ra húzott el az első játszmában. A következő kettőben Zverev egy-egy breakkel fordított, a negyedikben pedig a német vezetett 4:0-ra, ami ledolgozhatatlannak bizonyult. A melbourne-i elődöntő Zverev legjobb eredménye a nagy tornákon.

Thiem először győzte le Nadalt egy Grand Slam-versenyen (Fotó: Beta/AP)

Thiem először győzte le Nadalt egy Grand Slam-versenyen (Fotó: Beta/AP)

Babos Tímea és Kristina Mladenović a hatodik közös Grand Slam-döntőbe – Melbourne-ben zsinórban a harmadik – jutottak be, és harmadízben lehetnének a nagy tornák bajnokai. A magyar és a francia tegnap rutinosan nyert a tajpeji H. Csan, L. Csan kettős ellen, és a holnapi döntőben a Hszie, Strýcová tajpeji, cseh párossal mérkőznek, amelyet tavaly november 3-án Sencsenben 6:1, 6:3-ra vertek az évzáró mestertorna serlegmeccsén.

A volt világelső Simona Halepaki a tavalyi évet gyöngén zárta, és az idei nyitányon sem remekelt – kihasználta az alkalmat, hogy az elődöntőig egyetlen nagynevű játékossal sem kellett szembenéznie, és a négy között van, noha erre kevesen láttak esélyt. Simona tegnap 54 perc alatt verte az észt Anett Kontaveitet, és ma a döntőért a szintén volt világelső és Melbourne-ben ugyancsak elváráson felül teljesítő spanyol Garbiñe Muguruzával játszik, aki az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova menetelését állította meg. A román és a spanyol mérlege 3:2 Muguruza javára, aki kemény borításon, míg a román salakon volt sikeresebb. A másik párharcban ma Ashleigh Barty és Sofia Kenin mérkőznek.