2024. április 26., péntek

„Bámulatos mennyiségű valótlanság”

Brüsszelben a szerbiai választásokkal és az N1 hírcsatornával foglalkoztak

Brüsszelben tárgyalt az Európai Parlament képviselőivel a Szövetség Szerbiáért és a Szabad Polgárok Mozgalma ellenzéki szervezet küldöttsége, mely a tavasszal esedékes választások bojkottját helyezte ismét kilátásba. Arról számoltak be az EP delegációjának, hogy a szerbiai hatalom nem tett eleget a vezetőség és az ellenzék között szervezett egyeztetések során a választási feltételek javítása érdekében vállalt kötelezettségeinek. Dragan Đilas és Nebojša Zelenović, a Szövetség, továbbá Natan Albahari, a Mozgalom tagja azt mondta, hogy a szerb államvezetőség félrevezette a brüsszeli parlamenti delegációt, mert nem tartotta magát a megbeszéltekhez.

A hírekre levélben reagált Ana Brnabić szerb kormányfő, azt közölte, hogy az ellenzéki politikusok meglehetősen bámulatos mennyiségű valótlanságot hordtak össze Brüsszelben arról, mit tett és mit tesz a szerbiai államvezetőség. Mint mondta, bárki könnyedén leellenőrizheti, hogy az összes vállalt kötelezettségének máris eleget tett a hatalom, kivéve az Elektronikus Média Szabályozó Testülete (REM) két új tagjának kinevezését, ami kizárólag azért nem történt még meg, mert procedurális elvekhez kötött, s nem lehet egyik napról a másikra megtenni. Elfogadták a politikai pártok pénzeléséről szóló jogszabály-módosítást, a közvállalatokról és a korrupció megelőzéséről szóló törvényt, mely ellehetetleníti, hogy köztisztséget betöltő személy politikai kampányt folytasson az állami vállalat vagy intézmény forrásait, pénzét, vagyonát felhasználva. Módosították a felügyelőségek rajtaütésszerű ellenőrzéseire vonatkozó szabályzatot is, a választói névjegyzéket pedig mindenki számára még hozzáférhetőbbé tették, sorolta a teljesített ajánlásokat a kormányfő.

Mindeközben az Európai Bizottság sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a szerbiai tévénézők egy részétől megvonták egyes csatornák figyelemmel kísérésének lehetőségét, így az N1 hírtelevíziót is. Ana Pisonero, a Bizottság sajtófelelőse elmondta, az EB a törvények tiszteletben tartása és a média pluralizmusa mellett száll síkra. Véleménye szerint utóbbit éppen az előbbinek a hatékony alkalmazása révén lehet kivitelezni. Ezeket a gondolatokat Brüsszelben a szóban forgó hírcsatorna újságírójának kérdésére válaszolva közölte a sajtószóvivő. Mint ismeretes, az N1 tulajdonosa, a United Group és a Szerbiai Telekom között bekövetkezett üzleti ellentétek következtében az említett állomást nem követhetik az állami kézben lévő Telekom és Supernova szolgáltató nézői.