2024. április 26., péntek

FIFA-elnök az AIPS-kongresszuson

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke is részt vesz a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) éves kongresszusán, amelyet jövő hét elején Budapesten rendeznek.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, az AIPS európai szekciójának alelnöke, a szervezőbizottság társelnöke az MTI-nek tegnap elmondta, az olasz–svájci sportvezetővel a gála helyszínén, a Corinthia Hotelben tartanak pódiumbeszélgetést jövő hétfőn. Az eseményen részt vesz a nagy nemzetközi szövetségek képviselői közül Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség első embere, illetve Marius L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség vezetője is.

Az AIPS 83. alkalommal rendezi meg kongresszusát, Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedszer lesz házigazdája az eseménynek, amelyre 110 országból körülbelül 300 küldött, meghívott előadó, megfigyelő és díszvendég érkezik Budapestre, ami rekordrészvételnek számít. A hétfő esti gálán második alkalommal adják át az AIPS médiadíjait, 11 kategóriában hirdetnek győzteseket, akiknek személyéről egy tíztagú szakmai zsűri Budapesten hozza meg a végső döntést. Itt veszi át díját az AIPS által az év európai női sportolójának választott háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, illetve a dohai atlétikai vb rendezői a 2019 legjobb sportos sajtóközpontjának járó elismerést. A műsorvezető Jonathan Edwards brit olimpiai bajnok atléta és Csisztu Zsuzsa sportújságíró, volt tornász olimpikon lesz. Részt vesz az ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is.

A nőknek a sportban és a sportmédiában betöltött szerepéről is tartanak majd panelbeszélgetést többek között az amerikai úszó és televíziós legenda, Donna de Varona és Babos Tímea részvételével, valamint a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia vezetésével bemutatkozik a budapesti sakkolimpiai pályázat is. A kongresszus szerda este parlamenti fogadással zárul, ahol Kövér László házelnök meghívásának tesznek eleget a résztvevők.