2024. április 26., péntek

Állami támogatás az elektromos autókra

Néhány napon belül kiírják a pályázatot az elektromos és hibrid autók vásárlásának támogatására – jelentette be tegnap Goran Trivan környezetvédelmi miniszter azzal folytatva, hogy az intézkedés célja a légszennyezés mértékének a csökkentése.

„Ez egy szimbolikus jelentőségű döntés, függetlenül attól, hogy mennyi pénzébe kerül az államnak. Ezen az úton szeretnénk jelezni a polgároknak, mindannyiunknak gondolkodnunk kell azon, hogy minőségi járművekkel cseréljük le az autókat, amelyeket vezetünk” – mondta a miniszter. „Ez segíteni fog abban, hogy tisztább levegőt lélegezhessünk” – tette hozzá egy, a szemétgazdálkodásról szóló Twinning projekt ismertetőjének a szünetében.

Az utóbbi időszak légszennyezettségére vonatkozó újságírói kérdésre a környezetvédelmi miniszter azt válaszolta, hogy a levegő minősége Szerbiában változó, pontosan úgy, ahogyan az az elmúlt évtizedben és korábban is.

„Változtatni kell az energiafelhasználási szokásainkon” – szögezte le.

Trivan szerint az elmúlt hetek légszennyezettségi tapasztalatainak a legfőbb tanulsága az volt, hogy a figyelem a legnagyobb szerbiai szennyezőkre összpontosult. Közülük kettőt nevezett meg: a fűtőműveket és a közlekedést, azaz a járműveket.