2024. április 26., péntek

Sikeres az átalányadózási reform

Elektronikus postafiókba érkezik a vállalkozók adóvégzése

Az év eleje óta mintegy 95 000 átalányadót fizető vállalkozónak juttatták el elektronikus úton, az ePorezi alkalmazáson keresztül a 2020-ra megállapított adó- és járulékkötelezettségekről szóló határozatot. Az elektronikus adóvégzést eddig 24 ezren vették át – ismertették Belgrádban az átalányadózási rendszer reformjáról szóló tanácskozáson.

Mint elhangzott, januárra február 15-éig kell kifizetni az adót, és azoknak a vállalkozóknak, akik eddig nem vették át a határozatot, az adóhivatal honlapjáról kellene letölteniük és telepíteniük az alkalmazást (www.poreskauprava.gov.rs).

Ana Brnabić kormányfő értékelése szerint az átalányadózási rendszer reformja az utóbbi évek egyik legfontosabb lépése a kedvezőbb üzleti légkör megteremtése felé. Kiszámítható, átlátható, objektív rendszert hoztak létre, amely az árnyékgazdaság és a korrupció letöréséhez is hozzájárul, és több száz eurós megtakarítást jelent a gazdaságnak.

Vladislav Cvetković, a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) Felügyelőbizottságának elnöke megállapította, hogy a reformmal a NALED egyik fontos, még 2015-ben megfogalmazott ajánlását váltották valóra. 2018 óta dolgoztak a megoldásokon a Köztársasági Közpolitikai Titkársággal és az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID)

támogatásával. Az átalányadózás most már egy zárt elektronikus közigazgatási rendszer: a vállalkozó bejegyezheti cégét, megkezdheti a munkát, átveheti az adóra vonatkozó határozatot, kifizetheti az adókat és járulékokat anélkül, hogy személyesen akár egyszer is megjelent volna az adóhivatalban. Bevezették az objektív adóelszámolási képletet is, ennek segítségével a vállalkozók nagyjából maguk is kiszámíthatják, mennyivel tartoznak az államnak.

„Azoknak a vállalkozóknak, akik újabb munkásokat vesznek fel, nem növekszik az adókötelezettsége. Kedvezménynek számít az is, hogy 2023-ig évente legfeljebb 10 százalékkal növekedhet az adóalap” – mondta Cvetković.

Dragana Marković, az Adóigazgatóság vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy az átalányadózási rendszer reformjával az eddiginél sokkal kiszámíthatóbbá tették a gazdálkodást. Közölte, hogy az idén már 500 új kisadózó vállalkozást jegyeztek be.