2024. április 26., péntek

Kereszt és dicsőség

A szent keresztért úsztak Kamancon
Több mint százan úsztak a Dunában (Ótos András felvétele)

Több mint százan úsztak a Dunában (Ótos András felvétele)

Nemanja Blagojević (Ótos András felvétele)

Nemanja Blagojević (Ótos András felvétele)

Gorana Miličević először vett részt a versenyen (Ótos András felvétele)

A nézelődők jobban fáztak, mint a versenyzők (Ótos András felvétele)

A nézelődők jobban fáztak, mint a versenyzők (Ótos András felvétele)

A jéghideg víz után jól esik a forró tea (Ótos András felvétele)

A jéghideg víz után jól esik a forró tea (Ótos András felvétele)

Sok kíváncsi érdeklődő, hozzátartozó és hívő sereglett össze múlt vasárnap Kamancon, a Duna partjánál. Meleg kabátban, sállal és kesztyűvel felvértezve várták a pillanatot, amikor a több mint száz bátor nő és férfi a Duna hideg vizébe ugrik.
A néphiedelem szerint a víz sok betegségre gyógyír. Az ortodox vallásúak körében a szokás szerint a pap ezen a napon megszenteli a folyókat és a tavakat. Ezt követően vízbe dobja a keresztet, a válalkozó szelleműek pedig egy ima elmondása után vízbe ugranak, hogy elsőként érjék el a keresztet. A versenyzők 33 métert úsznak, amely Krisztus életéveinek számát jelképezi. Vízkereszt napja Jézus megkeresztelkedésének az ünnepe. A szokás szerint ilyenkor mindenki elmegy a templomba, merít a szentelt vízből és haza viszi. A hagyományos úszóversenyt vízkereszt alkalmából Szerbia szerte megszervezték.
Kamancon hetedik alkalommal úsztak a keresztért. Az ünnepség liturgiával kezdődött az ortodox templomban. Annak ellenére, hogy a hőmérséklet csupán pár fok volt, a résztvevők nagy lelkesedéssel léptek elő a hagyományos megmérettetésre. A bátor férfiak és nők miután felsorakoztak a Duna partján, ki-ki egy imával, ki-ki győzelmi kiáltással várta a vízbe ugrás pillanatát. Miután Aleksandar Vulin védelmi miniszter elhelyezte a folyó vizén a szent keresztet, összesen 126-an – közöttük öt női versenyző – mártóztak meg a Dunában.
Habár minden egyes versenyző győztes e szimbolikus megmérettetésben – hiszen elég bátrak és elhivatottak voltak ahhoz, hogy január közepén ússzanak a hideg folyóban – a leggyorsabb közülük a huszonhat éves kruševaci Nemanja Blagojević lett. A hagyomány szerint, aki megszerzi a keresztet, azt egész évben a szerencse kíséri majd.
A sportos alkatú Nemanja a kamenicai rendőriskola növendéke. Az idén először úszott a szent keresztért.
– Nagyon jó érzés, már többször is úsztam télen a Dunában, és mindenkinek ajánlom mert nagy öröm. Igaz, először kicsit félelmetesnek tűnik az ötlet, hogy megmártózzunk a hideg vízben, de nagy megtiszteltetés számomra, hogy részt vehettem az eseményen.
Habár főként férfiak válalkoznak a különleges megmérettetésre, az utóbbi években női résztvevők is akadnak. Az újvidéki Gorana Miličević is az idén először vett részt a versenyen.
– Nagyon jó érzés volt beleugrani a Dunába, az adrenalin ilyenkor megteszi a magáét, ezért felszabadító érzéssel úsztam végig a 33 métert. Ezen a szent napon különleges érzéssel tölt el, hogy megvizsgálhatom a lelkem és tágíthatom saját határaimat. Már tavaly is terveztem, hogy részt veszek a versenyen, akkor azonban nem sikerült elég erőt gyűjtenem, de az idén kitartóbb voltam. Remélem, hogy jövőre is úszni fogok.
Stefan Mandić és Nikola Zarić futakról érkeztek a kamanci eseményre.
Stefan már tapasztalt versenyzőnek számít, ugyanis harmadik alkalommal
veselkedett neki a Dunának.
– Gyönyörű érzés a jéghideg Duna vizébe ugrani. Mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbálja ki. Mi nem készültünk a versenyre, kosárlabdázók vagyunk, ezért van némi kondíciónk, de szerintem nem szükséges hozzá különösebb felkészülés – mondta Stefan.
A 76 éves Žikic Đorđe ötödik alkalommal versenyzett a keresztért.
– Most, ötödször volt a legkönnyebb beleugrani a vízbe. Csak akkor érzi az ember a hideget, amíg bele nem ugrik a Dunába. Az úszás alatt és utána egyáltalán nem érezni annyira, már nem is fáztam.
Đorđe azt is elárulta, hogy a rekreációs testnevelés és mozgás szerelemeseként minden nap egy órás testmozgást végez. Elhivatottságának köszönhetően sikerült valóra
váltania fiatalkori álmát is.
– Három évvel ezelőtt, 73 évesen mesterdiplomát szereztem az Újvidéki Egyetem, Sport- és Testnevelési Karán – ossztja meg velünk örömét a lelkes úszó.
A fitt versenyző a boldog öregkor titkát is elárulta. Úgy véli, a sport révén sikerült felfednie a kiegyensúlyozott élet felé vezető utat.
– Minden nap sajátkészítésű kenyeret eszek. Most is magammal hoztam, mert számomra nagyon fontos az egészséges táplálkozás. A keresztért való úszás a rekreáció mellett számomra a hittről is tanúbizonyságot ad, hiszen a vallás is böjtött és imádságot ír elő, ugyanis ezáltal lehetünk egészségesek és kiegyensúlyozottak. Ahhoz, hogy az ember egészséges maradjon, aktívnak kell lenni egyaránt fizikailag, lelkileg és pszichikailag.