2024. április 26., péntek

Szent Szávára emlékeztek a szabadkai iskolákban

Szent Száva napja alkalmából hétfőn több szabadkai iskolába is ellátogattak a városi önkormányzat tisztségviselői. Az iskolák védőszentjének napját az oktatási és nevelési intézményekben munkával, oktatási órák nélkül, rendezvényekkel, díszülésekkel, illetve a védszent ünnepi kalácsának megszentelésével, törésével ünnepelték a diákok és tanáraik.

– Szent Száva a diákok számára nagyon fontos, és szerintem nemcsak a mai napon kell tisztelegnünk előtte, hanem az év többi napján is, hiszen megérdemli – mondta a média képviselőinek Iva Marić, a Jovan Mikić Általános Iskola hatodikos tanulója az ünnepség kezdete előtt.

Srđan Samardžić és Marija Milodanović (Fotó: Gergely Árpád)

Srđan Samardžić és Marija Milodanović (Fotó: Gergely Árpád)

Marija Milodanović, a Jovan Mikić Általános Iskola igazgatónője köszöntőbeszédében háláját fejezte ki azért, hogy az önkormányzat sokat segített az intézménynek, majd felkérte a polgármestert, a diákokat és a papot, hogy áldják meg a védőszent ünnepi kalácsát.

– Szent Száva a maga idejében a saját példájával örök értékű eszméket tanított nekünk. Akkori kihívásai a mai kor kihívásai is. A csapat, amelyben dolgozom, nap mint nap azon igyekszik, hogy Szerbiát és Szabadkát minél élhetőbbé és jobbá tegye, ahol szép gyerekkora és jövője lehet tanulóinknak – emelte ki Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja az ünnepségen tett felszólalásában. A műsor további részében szavalatokkal, előadásokkal, zenei fellépéssel szórakoztatták a közönséget az intézmény diákjai az iskola tornatermében.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Jovan Mikić Általános Iskolában, a Lazar Nešić Vegyészeti–Technológiai Középiskolában és a Matko Vuković Általános Iskolában megszervezett ünnepségen is részt vett.