2024. március 29., péntek

Magyarul – cirill betűkkel

A VMSZ szerint sértő a Szabadkai Közkórház értesítése – A kórház szerint „technikai hibáról” van szó

A Szabadkai Közkórház pénteken kiadott értesítésében az intézmény magyar és horvát nyelvű megnevezését cirill írásmóddal tüntették fel a fejlécen. A Vajdasági Magyar Szövetség Szabadka Városi Elnöksége közleményben reagált az esetre. A kórház közleményben kért bocsánatot, hangsúlyozván, hogy „technikai hibáról” van szó.

„A Tartomány által alapított Szabadkai Közkórház 2020. január 24-én kiadott értesítése alapjaiban sérti A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény rendelkezéseit” – áll a VMSZ Szabadka Városi Elnöksége hétfőn kiadott közleményében.

„Szabadka Város területén, a városi Alapszabállyal összhangban, a szerb nyelv mellett hivatalos használatban van a magyar és a horvát nyelv, írásmódjukkal.

Ezzel szemben a Szabadkai Közkórház az intézmény magyar és horvát nyelvű megnevezését cirill írásmóddal tüntette fel az említett értesítés fejlécén.

Határozottan felszólítjuk a Szabadkai Közkórház igazgatóját, hogy haladéktalanul vonja vissza a kiadott értesítést és a hatályban lévő jogszabályok szerint járjon el.

Elvárjuk, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló jogsértés, ami a magyar és a horvát nyelv megcsúfolását jelentené” – olvasható a közlemény folytatásában.

A VMSZ közleményét követően a Szabadkai Közkórház vezetősége bocsánatot kért a szóban forgó értesítés miatt, kiemelve, hogy „technikai hibáról” van szó.

„Hangsúlyozzuk, hogy technikai hibáról van szó, és megleptek bennünket a reakciók és azok az állítások miszerint a hatályban lévő előírások tudatos megsértéséről lenne szó” – áll a kórház közleményében, amelyben hozzáteszik, hogy a Szabadkai Közkórház minden törvényes előírást, így A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény rendelkezéseit is tiszteletben tartja.

„Sajnálattal nyugtázzuk, hogy az esetet úgy állítják be, mint a magyar és a horvát nyelv megcsúfolását, a reakció azonban sokkal inkább politikai pontszerzésre hasonlít. A technikai hiba téves kontextusba helyezése nem járul hozzá az intézmények jó együttműködéséhez Szabadka Város területén” – olvasható többek között a kórház közleményében.