2024. április 26., péntek

Szent Száva-díjas fiatal tanár

Az oktatási minisztérium azokat részesítette a rangos elismerésben, akik hozzájárultak az oktatás fejlesztéséhez

Mladen Šarčević oktatási miniszter ma adta át a Szent Száva-díjakat. A díjazottak között szerepel több iskola, iskolaigazgató, felsőoktatási intézmény, dékán, iskoláskor előtti intézmény, pedagógus, tanár, diák, illetve polgármester is. A kitüntetettek mindegyike a 2019-es évben hozzájárult a szerbiai oktatás és nevelés fejlődéséhez. Szent Száva-díjjal tüntették ki többek között dr. Pósa Attilát is, a topolyai Mezőgazdasági Iskola tanárát.

– Számomra hatalmas elismerést jelent, de ugyanúgy a kollégáim számára is, hiszen ez egy rangos kitüntetés. A mi iskolánkban a tanárok valóban foglalkoznak a diákokkal, és jóleső érzés, hogy ezt észreveszik mások is – emelte ki lapunknak Pósa Attila. Rámutatott, iskolájuk bekapcsolódott az innovatív oktatásba, így nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a diákokat online tesztekkel készítsék fel. Kidolgozott módszerüket a többi mezőgazdasági középiskola is át szeretné venni már ebben az évben, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy ösztönzőleg hat a tanulókra, hogy folyamatosan készülhetnek. Ennek köszönhetően egy év alatt két osztályzattal emelkedett az évzáró tesztek eredménye.

Mint a Szent Száva-díjjal kitüntetett tanár hangsúlyozta, két év múlva nagyérettségi váltja fel az egyetemi felvételit, és erre is fel kell készíteni a tanulókat.

– A mi iskolánk specifikus, 17 községből érkeznek hozzánk a diákok, Nagykikindától Apatinig. Korán reggel kelnek, hogy eljöjjenek az iskolába. Külön dicséret jár nekik azért az áldozatért, amit mindennap meghoznak. A legkevesebb, amit a tanár tehet, hogy szintén áldozatot hoz a diákjaiért – hangsúlyozta Pósa Attila.

Elmondta ugyanakkor, hogy az oktatás egy folyamat, amely soha nem ér véget.

– A mi tanári karunk arról ismert, hogy folyamatosan képezzük magunkat és újdonságokat hozunk magunkkal az oktatásba, az iskolánkba. Ahogy halad a technika és a technológia, úgy tartjuk a lépést vele mi is. Elvünk az, hogy a mobiltelefonnak az iskolában a helye, csak hasznosan kell azt felhasználni. Amellett, hogy megmutatjuk tanulóinknak, hogy hogyan kaphatnak így tudást, a manuális képességeiket is fejlesztjük, mini állatkeretet alapítottunk, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen megismerkedni nemcsak a klasszikus értelemben vett háziállatokkal, hanem a kissé egzotikusabb állatokkal is. Köszönettel tartozom ezért a palicsi és a belgrádi állatkertnek is, amelyek készségesen támogatnak minket ezekben a törekvéseinkben is – hangsúlyozta Pósa Attila, aki arra is rámutatott, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az anyaországi intézményekkel és kollégákkal is.

Mladen Šarčević oktatási miniszter a díjazottak méltatásában rámutatott, a Szent Száva-díj a legszebb díj és elismerés, amit az oktatásban ki lehet osztani, hiszen évtizedek óta éppen Szent Száva nevével fémjelzik az oktatás fejlődését, előrelépéseit. Hozzátette, hatalmas körből válogatnak minden évben, és az ezzel megbízott bizottság színvonalas munkát végez, annak ellenére, hogy jelentősen nagy tárból kell válogatniuk. Amíg a múlt évben a művészeti alkotók kerültek előtérbe, ezúttal az oktatásra került a hangsúly, sőt olyan személy is kitüntetést kapott, aki a külföldön élő állampolgárok szerb nyelvű oktatásában veszi ki a részét.

A díjazottak között szerepel dr. Radivoje P. Stojković, az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium igazgatója, dr. Rade Doroslovački, az újvidéki Műszaki Tudományi Kar dékánja, valamint Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is.