2024. április 26., péntek

A Városi Levéltár maradjon Újvidék irányítása alatt!

A Szerb Haladó Párt újvidéki képviselője módosító javaslatot terjesztett be a köztársasági parlamentben annak érdekében, hogy az újvidéki Városi Levéltár maradjon a város irányítása alatt.

A köztársasági parlamentben módosító javaslatot terjesztettek be annak érdekében, hogy a Városi Levéltár továbbra is az újvidéki önkormányzat hatáskörébe tartozzon (Szeli Balázs felvétele)

A köztársasági parlamentben módosító javaslatot terjesztettek be annak érdekében, hogy a Városi Levéltár továbbra is az újvidéki önkormányzat hatáskörébe tartozzon (Szeli Balázs felvétele)

Žarko Mićin, a Szerb Haladó Párt újvidéki képviselője módosító javaslatot terjesztett be a köztársasági parlamentben, azt szeretné, ha az újvidéki önkormányzat is – a belgrádihoz és a tartományi kormányhoz hasonlóan – irányíthatna önálló levéltárat.

Mićin a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében hangsúlyozza, hogy Miloš Vučević, Újvidék polgármestere támogatásával módosító javaslatot terjesztett be a köztársasági parlamentben, amelyet remélhetőleg elfogadnak a köztársasági képviselők, és hogy Újvidék irányíthatja majd továbbra is a Városi Levéltár működését. A beterjesztésben többek között az áll, hogy a Városi Levéltár jelenleg 8319,14 méternyi archívumot kezel 1748-tól 2016-ig.

– A levéltár dokumentumaiban fontos adatok találhatók Újvidék és környékének fejlődéséről, legfontosabb intézményeiről, valamint a városhoz kötődő személyekről. Az újvidéki önkormányzat felismerte az intézmény rendkívüli jelentőségét, ezért kezdeményezte a levéltár új épületének a megépítését, amelyet nagymértékben a városi költségvetésből finanszíroztak. Ezenkívül a levéltár új épülete sokkal jobb feltételeket biztosít a dokumentumok archiválására, és az alapító (újvidéki önkormányzat) gondviselésének köszönhetően kezelhetőbbé, használhatóbbá váltak a történelmi jelentőségű anyagok – magyarázta Mićin.

A módosító javaslatról az elkövetkező napokban döntenek a köztársasági parlamentben, mert a hatályos törvénytervezetről jelenleg is vita folyik – olvasható a 021.rs hírportálon.

Emlékeztetőül: az Újvidéki Levéltárat 1954-ben alapították, és egészen 2016-ig „albérletben” működött, azaz nem volt saját épülete. Négy évvel ezelőtt, 2016-ban megépült a Városi Levéltár új, modern négyemeletes épülete, ahol a jelenlegi, 8 kilométeres anyagon kívül további húsz kilométer anyag tárolására van hely. Az épület építése 2011-ben kezdődött el, és több mint 300 millió dinárt költöttek rá.