2024. április 19., péntek

Spanyolország az Európa-bajnok

Maqueda három kulcsfontosságú gólt lőtt (Fotó: Beta/AP)

Maqueda három kulcsfontosságú gólt lőtt (Fotó: Beta/AP)

Spanyolország nyerte a svéd-osztrák norvég rendezésű, olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságot, miután a stockholmi Tele2 Arénában rendezett fináléban 22:20-ra verte Horvátországot.

Horvátország kezdte jobban a találkozót, a torna-MVP Domagoj Duvnjak vezetésével néhány gólos előnnyel rendelkeztek az első húsz percben, ám a spanyolok a nagyszünetig fordítottak, és minimális előnnyel (12:11) mentek pihenőre. A második játékrész elején Spanyolország 4 góllal is elhúzott (16:12), ám Horvátország kemény védekezéssel visszakapaszkodott. Az utolsó percben a spanyolok 21:20-nál támadhattak, és Alex Dujshabajev látványos lövéssel eldöntötte a mérkőzést.

A spanyolok sorrendben második Eb-címüket szerezték, és kvalifikáltak a tokiói olimpiára.

Az ötödik helyet Németország szerezte meg 29:27-re verve Portugáliát, míg a bronzérmes Norvégia lett, miután simán – az Eb-n másodszor – 28:20-ra múlta felül Szlovéniát.

A torna gólkirálya a norvég Sonder Sagosen lett 65 találattal, a legértékesebb játékos (MVP) Duvnjak, a legjobb védő pedig a német Hendrik Pekeler. Az álomcsapatban a spanyol kapus Pérez de Vargas, a szlovén Janc, a spanyol Maqueda, a horvát Karačić, a norvég Sagosen és Jøndal, valamint a magyar beálló, Bánhidi Bence kapott helyet.