2024. április 19., péntek

Homályos határok jog és politka között

Megkezdte érvelését Trump jogászcsapata az ellene zajló alkotmányos vádemelési eljárásban

Az amerikai elnök ellen zajló alkotmányos vádemelési eljárásban szombaton kezdte meg érvelését a Donald Trump védelmét ellátó jogászcsapat. A szenátusi tárgyaláson az elnök védői azt hangoztatták, hogy „a demokraták az amerikai történelem legnagyobb beavatkozását követik el a választási folyamatba”.

A nyitóbeszédet Pat Cipollone, a jogászcsapat egyik vezetője tartotta. Hangsúlyozta, hogy az eljárással a demokrata párti politikusok az amerikai választók 2016-ban kinyilvánított akaratát, Donald Trump elnökké választását akarnák felülírni. Cipollone kifejtette: „A demokraták nemcsak arra kérnek, hogy változtassuk meg a legutóbbi választások eredményét, hanem arra is, hogy vegyük le Donald Trump nevét a körülbelül kilenc hónap múlva sorra kerülő választások szavazócédulájáról”. Mint fogalmazott: olyasmit kérnek, amit a szenátus még soha nem tett meg, minden bizonyíték nélkül.

Mike Purpura, a Fehér Ház jogásza beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy Donald Trump nem gyakorolt nyomást Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre. Vitatta, hogy júliusi telefonbeszélgetésükkor Trump a „valamit valamiért” elv alapján vetette volna fel a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és fia, Hunter Biden korábbi ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálását. A demokraták ugyanis erre alapozva indították meg a vizsgálatokat, majd az impeachment-eljárást. Purpura idézte a telefonbeszélgetés egyik mondatát, amelyben az amerikai elnök így fogalmazott: „tegyen meg egy szívességet nekünk”. A jogász érvelése szerint ez a mondat eleve felmenti Donald Trumpot a demokraták vádja alól, hiszen a „nekünk” kifejezéssel Trump az Egyesült Államokra utalt. Hozzáfűzte: Zelenszkij is úgy nyilatkozott, hogy nem érzett nyomásgyakorlást.

Jay Sekulow, a jogászcsoport másik vezetője és Trump személyes ügyvédje kifejtette: a demokraták az impeachment-eljárással megpróbálják „újrajátszani” a két évig tartó Mueller-vizsgálatot, amely a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgálta. A jogász, kezében a jelentéssel azt is fontosnak tartotta közölni: az az eljárás 32 millió dollárt emésztett fel.

Az amerikai elnököt védő jogászcsapat alig több mint két óra múltán befejezte érvei előterjesztését. A tárgyalást hétfőn, a kora délutáni órákban folytatják.

A beszédek elhangzása után a demokrata párti szenátorok reagáltak a hallottakra. Adam Schiff azt fejtegette: a védők szerinte nem vonták kétségbe, hogy az elnök „külföldi nemzetet sürgetett, hogy avatkozzék be az amerikai választási folyamatokba”. A képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és az impeachment-menedzserek vezetője továbbra is úgy véli, hogy Trump visszaélhet hatalmával, és komoly károkat okozhat a nemzetnek.

Szakértők szerint a jogi helyett egyre inkább politikai síkra terelődik a vita. Egyre kevesebb szó esik arról, hogy konkrétan milyen visszaélést követett el az elnök, és egyre többet beszélnek a demokraták arról, hogy Donald Trump veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, veszélyezteti a választások tisztaságát. Ezek pedig nehezen megfogható politikai jellegű kérdések – vélik az elemzők, akik szerint a demokraták nem valószínű, hogy célt érnek az eljárással, azaz nem fogják tudni hivatalából eltávolítani az Egyesült Államok republikánus elnökét.

Donald Trump pénteken több mint félszáz Twitter-bejegyzést tett közzé a szenátusi fejleményekről, és a Fox televízióban azt mondta, hogy „a demokraták hazugságokat okádnak”. (Forrás: MTI, Szebriai RTV)