2024. április 26., péntek

A gazdasági fejlődés a párbeszéd kulcsa

Grenell Vučićtyal tárgyalt a Belgrád–Pristina dialógus folytatásáról

Aleksandar Vučić államfő Richard Grenellel, Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének különleges küldöttjével folytatott tárgyalásokat pénteken. Ezt követően kiemelte, őszinte, de nehéz beszélgetésen vannak túl. Grenell szerint Koszovónak be kell szüntetnie a szerbiai termékekre kirótt 100 százalékos vámot, Szerbiát pedig arra szólította fel, álljon le a Koszovó függetlenségét elismerő országok körében folytatott lobbizással. Vučić kiemelte, a két elvárás nem azonos fajsúlyú.

Fotó:Beta

Fotó:Beta

Grenell azután érkezett Belgrádba, hogy Pristinában Hashim Thaçival és Albin Kurtival tárgyalt. Ezúttal is elmondta, ha a Belgrád–Pristina párbeszédben nem sikerül előrelépést elérni, az USA kihátrál a tárgyalásokból. Hangsúlyozta, Trumpot egyedül a gazdasági fejlődés érdekli, nem akar politikai nézeteltérést. Grenell kiemelte, ahhoz, hogy meg lehessen tenni az első lépéseket a párbeszéd folytatásához, Koszovónak el kell törölnie a vámdíjakat, Szerbiának pedig fel kell hagynia a kampánnyal, amit a Koszovó függetlenségét elismerő országok körében folytat, a függetlenség elismerésének visszavonása érdekében.

– A tárgyalófelek elmondják, mit gondolnak és mit szeretnének, én pedig megpróbálom Koszovó és Szerbia lakosságának jobb jövője elérésének irányába terelni őket – mondta Grenell, a Vučićtyal tartott közös sajtótájékoztatón, majd hozzáfűzte, szeretné, ha a felek félretennék a politikai kérdéseket és a gazdaságra összpontosítanának. Mindent meg kell tenni, hogy a konfliktusokon túl tudjanak lépni, mert csak ez vezet a gazdasági felvirágzáshoz – mondta.

Vučić kiemelte, a párbeszéd kapcsán nem lehet könnyű tárgyalásokat folytatni, de köszönetet mondott Richard Grenellnek, hogy megértette Szerbia igényeit. Közölte, Szerbia a koszovói vámdíjak miatt egy év alatt 435 millió eurót veszített, ami napi 1,039 milliós veszteséget jelent.

A tárgyalás során szóba került a Belgrád és Pristina közötti közlekedés visszállítása, közöttük szerepelt a vasúti közlekedés kiépítése is, ám Vučić rámutatott, a magas vámdíjak miatt a vasúti teherszállítás beindítása értelmetlen. A két főváros közötti repülőjárat beindítása is számos előtárgyalást vett igénybe és további lépések szükségesek. Ugyanez vár(na) a vasúti közlekedésre is.

– Az államnak Koszovó függetlensége kapcsán megfogalmazott álláspontja eltér az Egyesült Államok és Pristina álláspontjától. Amíg ők a függetlenség minél nagyobb számú elismerését szeretnék, mi ez ellen vagyunk – közölte Vučić, hozzátéve, hogy a vámdíjak bevezetése ok nélkül történt.

– Szerbia nem vezetett be vámdíjat Pristina ellen 2008-ban, sem 2009-ben, amikor kikiáltották függetlenségüket, ők pedig egy személy népszerűségi mutatói miatt tettek így – mondta.