2024. április 26., péntek

Tavaly huszonnyolc nő esett családi erőszak áldozatául Szerbiában

Negyven árva gyerek maradt utánuk

Élettársi erőszak miatt tavaly 28 nő vesztette életét Szerbiában, kettővel kevesebb, mint 2018-ban. Ezek a nők után 40 gyermek maradt árván.

A Tanjugnak nyilatkozva Vesna Stanojević, a Biztonságos Házak koordinátora rámutatott, hogy az áldozatok száma évről-évre szinte változatlan, nem csökken, függetlenül attól, hogy számos intézkedés történt a nők elleni erőszak megfékezésére.

Az Európai Tanács szakmai tanácsadó testülete üdvözölte a szerb állam igyekezetét, melyeket az Isztambuli Egyezmény alkalmazása terén tett, és elismerően szólt a szerbiai hatalom elkötelezettégéről, melyet a nemi alapon történő erőszak megfékezére tesz a törvényhozásban, és a gyakorlatban egyaránt. A testület leszögezte azt is, hogy Szerbiában kevés szakosított szolgálat van, így a családi erőszak áldozatain túlnyomórészt a szerény költségvetésű civil szervezetek segítenek csupán.

Stanojević nem ennyire elégedett, szerinte kevesebb nő esne közeli férfi hozzátartozója áldozatául, ha idejekorán reagálna a társadalom, akkor, amikor még csírájában lehetne elfojtani az élettársi, családi bántalmazást. Sajnos, mint megállapította, a bántalmazást, az erőszakat továbbra sem jelentik az emberek a rendőrségen, mert úgy gondolják, hogy az családi ügy, amibe nem kell külső szemlélőnek beleavatkoznia.

– Nem így van, nem bántalmazhat valaki nőket, gyerekeket. Ezek boldogtalan családok, az erőszak pedig mindannyiukban tartós nyomokat hagy – mondta.

A gyilkosságok elkövetői tavaly is a társadalom több rétegéből kerültek ki, és nem áll az az állítás, hogy a szegényebb rétegekben történnek csak ilyen esetek. A tavalyi gyilkosságok elkövetői között is voltak gazdagok, magasan szakképzettek, akik tudhatták, mit tesznek.