2024. április 26., péntek

Fiataljainknak szánjuk lapunkat!

A média szerepéről a kisebbségi értelmiség mindennapjaiban

Az Európa Kollégiumban megszervezett legutóbbi, nagy érdeklődés övezte közéleti estnek a vendége Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője volt.

A kollégisták az est első felében megtekinthették a napilap hetvenötödik fennállása alkalmából készült, az újság fejlődését bemutató videót. Varjú Márta arról beszélt, hogy a vajdasági magyar értelmiség mindig is kötődött a Magyar Szóhoz, hiszen értelmiségnek lenni nem csupán a felsőfokú végzettséget jelenti, hanem széles látókört, gondolkodást, műveltséget és tájékozottságot is. A vajdasági magyarság egyetlen napilapjának főszerkesztője elmesélte, hogy nagyon szereti az újságírást, már fiatal egyetemistaként is mindent megtalált benne, amit elképzelt. – Egyetemista koromban pályáztam a Magyar Szóban megjelent pályázatra, felvettek és így a lap ösztöndíjasa lettem. Nyaranta bejártam nyári gyakorlatra a napilap szerkesztőségébe, és 1985-ben kezdtem el dolgozni. Eredetileg az újságírást szerettem, nem gondoltam arra, hogy szerkesztő vagy főszerkesztő leszek, ezt az idő hozta. Nagyon szeretem a szakmámat, a főszerkesztést is, egy lapot dédelgetni, készíteni, ápolni nagyon nagy dolog. Büszkén vallom azt, hogy az irányításom alatt a Magyar Szó nemcsak magyar nyelvű, hanem magyar szellemiségű lappá vált, ami meghatározó a témaválasztásnál, a tartalomnál, a témafeldolgozásnál, azoknál a kérdéseknél, amelyeket érintünk és ahogy azt tálaljuk. A vajdasági magyarsághoz szólunk, ez a mi küldetésünk! Hetvenöt éve létrehozták a Magyar Szót, aztán megszületett a Jó Pajtás, a Mézeskalács, a Képes Ifjúság, ezeket a kiadványokat azóta is ápoljuk, és odafigyelünk arra, hogy meglegyen a folyamatosság, és ezáltal neveljük fiataljainkat – hallottuk a főszerkesztőtől alkalmi beszélgetésünk során. Varjú Márta szerint az értelmiség életében, mindennapjaiban a média, jobban mondva a Magyar Szó, fontos szerepet játszik, azt szeretné elérni, hogy a lap „természetszerűvé” váljon a fiatalok körében. Azt, hogy nyúljanak az újságért, hogy rájöjjenek: A lap értük van. – Vegyétek és olvassátok a lapot! – üzeni a főszerkesztő.

A vendég beszélt arról is, hogy a nyomtatott sajtótermékek nem túl népszerűek manapság, de hisz abban, hogy ezen változtathatunk. – Olyankor, amikor eljövünk egy ilyen, a maihoz hasonló eseményre, és miután olvashatunk róla az újságban, valamilyen módon megtalálhatjuk magunkat a lapban, akkor az felcsigázza érdeklődésünket. Persze mi minden olyan eseményen ott vagyunk, amely a vajdasági magyarságot érinti. Ezenkívül azokat az oktatással és ösztöndíjjal-pályázással kapcsolatos híreket, amelyek a fiatalok számára nagyon fontosak, mi a Magyar Szóban rendszeresen, többszörösen boncolgatva tálaljuk. Szerintem ez igen csábító lehet a fiatalok számára. A szórakozási tartalmakat is bővítjük, ott a Tarka Világ, de a mindennap megjelenő Magyar Szóban is vannak szórakoztató jellegű írások, számos művelődési eseményről, ifjúsági színházakról, versenyekről, vetélkedőkről szóló beszámolók… Azt hiszem, hogy mindez bevonzza a fiatalokat. Ti vagytok a vajdasági magyar értelmiség palántái. Biztos vagyok abban, hogy művelt értelmiségiekké váltok, és ezt adjátok majd tovább az utánatok következő nemzedéknek is – összegezte álláspontját Varjú Márta.