2024. április 26., péntek

Vuhan vesztegzárban

Kígyóktól eredhet a veszélyes kór – A koronavírus hivatalosan eddig 17 életet követelt

Teljesen lezárták tegnap a 11 millió lakosú közép-kínai Vuhant, ahol az új koronavírus-járvány fölütötte a fejét, majd terjedni kezdett. A közeli Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be. A kór már legalább 17 ember halálát okozta az országban és majdnem 600-at (mások szerint csaknem 6000-et) fertőzött meg. Külföldön is találtak már betegeket és gyanús eseteket.

Karanténba helyezték tegnap a kínai hatóságok Vuhan városát az ott élő 11 millió lakossal együtt, mert a gyanú szerint innen terjedhetett el a koronavírus legújabb változata, és okozott járványos megbetegedéseket. Hivatalos adatok szerint legalább 17-en (főként idős emberek) meghaltak a betegség szövődményei következtében, és több mint hatszázan (külföldi becslések szerint több mint hatezren) megfertőződtek. Az illetékesek szerint 95 páciens állapota válságos.

A középületeket, pályaudvarokat, megállókat kordonokkal vették körül, és katonák ellenőrzik. A felvétel a vuhani Hangkou vasúti főpályaudvar bejáratánál készült, miután azt teljesen lezárták (Fotó: The Paper via Ap/Beta)

A középületeket, pályaudvarokat, megállókat kordonokkal vették körül, és katonák ellenőrzik. A felvétel a vuhani Hangkou vasúti főpályaudvar bejáratánál készült, miután azt teljesen lezárták (Fotó: The Paper via Ap/Beta)

Az influenzaszerű tüneteket okozó vírus terjedése miatt hasonló korlátozások és szigorítások léptek életbe a mintegy hétmillió lakosú Huangkangban, továbbá szomszédos Ocsouban is. További három kisebb városban szintén közlekedési korlátozásokat léptettek életbe.

A kezdeti bizonytalankodás, tétovázás és tagadás után a hatóságok immár drasztikus intézkedéseket vezettek be, hogy megakadályozzák az életveszélyes koronavírus-fertőzés terjedését. Vuhanban bezárták és fertőtlenítik a belvárosi állatpiacot, ahol a fertőzés vélhetően felütötte a fejét. Az egészségügyi személyzetet ugyanakkor fölhatalmazták arra, hogy akár erőszakkal is karanténba helyezzék azokat, akik elkaphatták a kórt.

A közterületeken kötelezővé tették a védőmaszk viselését, a nyilvános rendezvényeket pedig lefújták. Az üzletek tulajdonosait és az állami intézményeket felszólították, hogy senkit ne engedjenek be, akik megszegik a szabályt.

Ilyen problémától nem kell tartaniuk sem a boltosoknak, sem a hivatalnokoknak, mert az emberek alig merészkednek ki az utcára. Az üzletekben máris az eladások drasztikus visszaesésére panaszkodnak.

Vuhanban már előzőleg kiürültek a szupermarketek polcai, mert a helyiek mindent megvettek, amit értek, s igyekeztek minél nagyobb tartalékokat fölhalmozni. Az arcmaszkok nemcsak az üzletekből, hanem a gyógyszertárakból is eltűntek. (A fertőzéstől tartva az ország más térségeiben is pillanatok alatt fölvásárolták ezeket a védőeszközöket.) A benzinkutakon hatalmas a tumultus, mert elterjedt a hír, hogy fogytán az üzemanyag.

A várost elvben senki nem hagyhatja el; csak azokkal tesznek kivételt, akiknek valamilyen halaszthatatlan dolguk akad. A járvány gócpontjának számító Vuhanban – a szigorítások miatt – nem működik a tömegközlekedés, sem a távolsági személyszállítás, elnéptelenedtek az utcák, akik pedig kiteszik a lábukat, szinte mindannyian maszkot viselnek. Az utazni vágyók előtt lezárták a vasút- és buszpályaudvarokat, valamint a repteret. A településre sem mehetnek be buszok, vonatok, sem egyéb tömegközlekedési járművek.

A helyi hatóságok adatait összesítő friss tájékoztatás alapján a fertőzöttek száma elérte a 620-at, míg a halottak száma 17-re növekedett. Az új fertőzések zömét a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban azonosították, míg a halálesetek mind Vuhanban történtek.

A szokásosan népes vuhani piacon csak itt-ott akad most vásárló, és a védőmaszk szinte elengedhetetlennek számít (Fotó: Hszinhua via AP/Beta)

A szokásosan népes vuhani piacon csak itt-ott akad most vásárló, és a védőmaszk szinte elengedhetetlennek számít (Fotó: Hszinhua via AP/Beta)

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai szerint az eddig diagnosztizált fertőzöttek között előfordult olyan beteg, aki nem járt előzőleg Vuhanban, ráadásul egyre növekszik az olyan fertőzöttek száma is, akik nem keresték fel a város azóta lezárt hal- és húspiacát, ahol a járvány még december közepén felütötte a fejét.

Az elővigyázatosság jegyében a pekingi városvezetés lemondta a kínai holdújévre tervezett, tömegrendezvényeket. A főváros legfőbb látványossága, az évszázadokon át a császárok lakóhelyeként szolgáló Tiltott Város is bezárja a kapuit szombaton, és egyelőre bizonytalan ideig zárva is tart majd, hiszen a naponta akár 80 ezer látogatót fogadó nevezetesség melegágya lehetne a vírus terjedésének. Hongkongban megerősítették, hogy két embert kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel. Két üdülőhelyet karanténzónává alakítottak. Ugyanezeket a helyeket használták karanténzónaként a 17 évvel ezelőtti atipikus tüdőgyulladás (SARS) elterjedésekor is.

Kínában a vírus már az ország keleti felén található (vagyis a népesség nagy részének lakhelyéül szolgáló) tartományokat is elérte, mindazonáltal az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma Hupej tartományon kívül egyelőre elenyésző. Közben először jelentettek fertőzöttet az ország nyugati részéről: a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen két esetben azonosították az új koronavírust. A mostanáig egyetlen fertőzést sem jelentő területek a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartomány, illetve a Tibeti Autonóm Terület, valamint a Kína északi határvidékén fekvő, Belső-Mongólia Autonóm Terület. A kínai egészségügyi hatóságok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a vírus lappangási ideje akár 14 nap is lehet.

Kínán, Hongkongon és Makaón kívül már Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Japánban, Mexikóban, Oroszországban, Tajvanon és Thaiföldön is regisztráltak betegeket, illetve gyanús eseteket.

A vírus egyelőre állítólag nem terjed emberről emberre. Súlyosabb tünetei közé tartoznak a tüdőgyulladás, a légzőszervi problémák (például a köhögés, a légzési nehézségek) és a veseelégtelenség. A fertőzés ellen egyelőre nincs gyógyszer, ezért már több országban és az ENSZ Egészségügyi Világszervezetében (WHO) is elkezdtek dolgozni egy védőoltáson.

Vuhannál még a fizetőállomásnál is digitális hőmérőkkel ellenőrzik az utasokat (Fotó: Chinatopix via AP/Beta)

Vuhannál még a fizetőállomásnál is digitális hőmérőkkel ellenőrzik az utasokat (Fotó: Chinatopix via AP/Beta)

A WHO kedvezően nyilatkozott a kínai óvintézkedésekről. Nem tudni azonban, hogy a vuhani és a huanggangi karantén, illetve a hatósági szigorítások, tiltások sokasága elégségesnek bizonyul-e.

Az igazi kérdés talán mégis az, hogy lesz-e ebből globális járvány. Ez akkor alakulhat ki, ha a fertőzések száma a jelenleginél sokkal gyorsabban növekszik. A megbízhatóbb adatokra valószínűleg a kínai ünnepek (azaz a holnap kezdődő holdújévhez kötődő munkaszünet idejének) végéig kell várni, amikoris az emberek visszatérnek utazásaikról a lakóhelyükre.

Helyi tudósoknak közben sikerült meghatározni a betegség genetikai kódját, és bebizonyítani, hogy a járványért egy új, gyorsan mutálódó koronavírus a felelős. Az ENSZ szakosított szervezete 2019 nCoV vírusnak nevezte el.

A kór eredetéről több elmélet is megjelent. A legutóbbi feltételezések szerint a betegség forrásai helyi mérgeskígyók lehetnek, talán a kínai kobra és a közönséges krait, amelyeket a vuhani piacon árultak élelmiszerként. Az elméletet a gyakorlatban azonban még nem igazolták.

Szaúd-Arábiában, Vietnamban, Szingapúrban és Skóciában is megjelent

Szaúd-Arábiában, Vietnamban, Szingapúrban és Skóciában is megjelent a koronavírus. Vellamvelli Muralidharan, indiai külügyi államtitkár közölte, hogy egy indiai nővért kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel, aki egy szaúd-arábiai kórházban dolgozott.

A szingapúri egészségügyi minisztérium is megerősítette az első koronavírusos megbetegedést. Egy 66 éves vuhani férfiról van szó, aki január 20-án érkezett családjával Szingapúrba. Jelenleg a helyi kórház elkülönítőjében kezelik. Egyik utastársát, egy szintén Vuhanból érkezett 53 éves nőt akut légúti vírusos fertőzés gyanújával kezelnek.

Vietnamban két kínainál mutatták ki a fertőzést, akik ennek ellenére jó állapotban vannak. Az apa és fia január 22-én kerültek lázas tünetekkel kórházba Ho Si Minh-városban. A fiú nemrég tért vissza Vuhanból.

Skóciában négy beteg került kórházba koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. Az elmúlt két hétben mind a négyen Vuhanban jártak. Hárman Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik. (Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/dpa)