2024. április 26., péntek
DAVOSI VILÁGGAZDASÁGI FÓRUM

A nőkkel együtt jobban nő a gazdaság

A nemek közötti egyenlőség kérdése központi szerepet töltött be a 2020-ig tartó európai uniós stratégiában, de ezt követően valószínűleg csak erősödik a jelentősége. Ennek alapja egy 2010-ben végzett kutatás eredménye, amely szerint a gazdaság további növekedésének kulcsa éppen a nők szerepének kiemelése, illetve vezetői pozícióba helyezése a politika és a gazdaság terén egyaránt.

Tíz évvel később, az idei davosi Világgazdasági Fórumon is a gender kérdés még mindig időszerű téma.

A változások szele már érződik. Első alkalommal tölti be nő az Európai Bizottság elnöki tisztségét Ursula von der Leyen személyében. Munkájáról még Donald Trump is pozitívan nyilatkozott, aki szerint kimagaslóan bölcs tárgyalópartner.

A Világgazdasági Fórum szervezői számára továbbra is kihívás a nemek közötti egyenlőség megvalósítása a rendezvényen. Történtek megfelelő lépések, a szervezők a stratégiapartnerekkel is közölték, minden csoportban szükséges a nők részvétele. Az idén már minden negyedik résztvevő nő, ez pedig mindenképp javulást jelent az előző évekhez képest, de messze alul marad a kitűzött céltól.

Az Euronews az iránt érdeklődött a davosi fórum alkalmával, mennyire mások a nők tárgyalóképességei a férfiakéhoz képest. A kérdést Shelley Zalisnek tették fel, aki a nők esélyegyenlőségével foglalkozó szervezet, a The Female Quotient vezetője.

– A férfiak és a nők személyiségvonásai igen eltérőek. A férfiakat az agresszivitás jellemzi, válogatósak, de jobb a döntőképességük, egyenesebbek, erősebb az elemző hajlamuk, a nők pedig együttműködőek, empatikusak, szenvedélyesek. A nők sokszor palástolni igyekeznek ezeket a jellemzőiket, de nem kellene. Ezek olyan erények, amikkel büszkén élni kell. A két félt a különbözőség teszi erőssé, ezért Zalis azt javasolja, egy-egy tárgyalás során mindenki bátran terítse ki lapjait, nem kell senkinek sem színészkednie, nem kell a másik nem jellemeit magára venni, mert a különbözőségek együttműködése viszi előbbre a tárgyalást.

Von der Leyen, az Európai Bizottság berkein belül tehet valamit a nemi szerepek egyensúlya érdekében, de az EU egészében még korántsem megfelelő a helyzet. Ugyanazért a munkáért sok helyen egy férfi egy eurót, a nő 84 eurócentet kap. Jelenleg a világban a miniszterek 21 százaléka tartozik a női nemhez, a véletlenszerűen kiválasztott cégek vezetőinek pedig 94 százaléka férfi. Norvégia közelít leginkább a nemek közötti egyenlőséghez, a legnagyobb vállalkozások igazgatói tanácsainak 42 százaléka nő, 58 százaléka pedig férfi.

Az Európai Bizottság számára készült 2010. évi jelentés szerint a vállalkozások teljesítményét pozitívan befolyásolja a vezetői pozíciót betöltő nők részarányának növekedése, ezért is kapott nagyobb szerepet a nők-férfiak egyenlőségét szolgáló tervek kidolgozása.