2024. április 26., péntek

Kultúránk tesz felismerhetővé bennünket

A bajsaiak ötödik alkalommal ünnepelték a magyar kultúra napját

A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület, a helyi óvoda és általános iskola, valamint a Topolyai Zeneiskola kihelyezett tagozatának közreműködésével ötödik alkalommal szervezte meg ünnepi rendezvényét a magyar kultúra napja alkalmából a hétvégén. Ezúttal a rendezvény díszvendége Micsik Béla törökbecsei hitoktató, népzenész, citerakészítő, a Magyar Kultúra Lovagja volt.

Kókity Erika, a falubeli művelődési egyesület elnök asszonya üdvözlő beszédében a kultúránk, szellemi értékeink fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét.

– Kultúránk tesz felismerhetővé bennünket, ezért is nagy felelősség, hogy miként ápoljuk azt. Bajsa köztudottan egy olyan multietnikus közeg, ahol értékeljük egymás szokásait és hagyományait, és ez tesz gazdaggá bennünket. Mi már tudjuk, hogy ezen értékek átadását egészen a legkisebb korosztálynál érdemes, és kell kezdeni. Ezért is kapcsoljuk be évről évre a magyar kultúra-napi ünnepségünkbe az óvodásoktól a nyugdíjas korosztályig a falubelieket. Az előadásunk létrejöttében derekasan kivették a részüket azok is, akiket ugyan nem láthatunk színpadon állni, de az előadás összeállításában, a fellépések elkészítésében kivették a részüket tanárként, oktatóként – tette hozzá Kókity Erika, aki elárulta azt is, hogy a magyar kultúra napja alkalmából összeállított nagy érdeklődéssel kísért, a tehetséges gyerekek fellépésének is köszönhetően kiemelkedően színvonalasra sikerült műsor előkészületei napokkal korábban megkezdődtek. Az est jó hangulatát tovább fokozta Micsik Béla népzenész ízes nyelven előadott, érdekes és értékes hangszerbemutatója. Micsik Béla a bajsai fellépése előtt egy nappal vehette át a budapesti Honvéd Kulturális Központban a Magyar Kultúra Lovagja elismerést.

– Nagy szeretettel érkeztem Bajsára, azért is, mert sajnos errefelé ritkán járok, és nagy örömömre szolgál, hogy hozzá járulhattam a rendezvény emelkedett hangulatához. Bajsa is egy kis közösség, és mint ilyen, érezheti sokszor az ereje hiányát, és ilyenkor minden erősítés jól jön. Nekem pedig megtiszteltetés a falu közösségi erejét támogatni, erősíteni az itt élők tenni akarását, hiszen én magam is megköszönöm a megfelelő pillanatban érkezett segítséget az élet bármilyen területén. A hangszerbemutató egy hálás feladat, hiszen viccesen, szemléletesen lehet átadni a közönségnek az alaptudást akár a közönség bevonásával is – mesélte. Micsik a legtöbb fellépést úgy kezdi, hogy nem tudhatja, kik ülnek a közönség soraiban, milyen előtudással és hozzáállással rendelkeznek, vagyis milyen szinten lesznek vevők az előadásra.

– Bajsára is így érkeztem, és mi tagadás izgultam előtte, hogy sikerül-e vagy sem. Az volt az egyedüli kérés a szervezők részéről, hogy ne legyen unalmas, vagy hosszú, és tanárként már van tapasztalatom abban, hogy a siker kulcsa, hogy sikerül-e lekötni a gyerekek figyelmét vagy nem. Igyekeztem tehát konkrétan és sűrítve bemutatni a trombitát, a citerát, a dorombot, a körtemuzsikát és a tekerőt, úgy hogy több korosztály egyszerre érdekesnek találja – tette hozzá a népzenész, aki sikerként értékelte, hogy a gyerekek kíváncsian figyelték az előadását, táncikáltak, énekeltek a muzsika közben, és kérdezősködtek. Micsik Béla nyilatkozott a frissen átvett elismerésével kapcsolatban is, elmondta hogy a díj után is ugyanolyan bevetéssel hirdeti és népszerűsíti mára majdhogynem elfelejtett hagyományaink varázsát a vidékünkön.

– Számomra a kitüntetés azt is jelenti, hogy apródból lovaggá lettem, vagyis az eddigi küldetésem immár kötelezettséggé vált. Ez arra késztet, hogy továbbra is nagy lendülettel, vagy még ennél jobban kell művelnem azt, amivel korábban is foglalkoztam – zárta gondolatát Micsik Béla Bajsán, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett nagy sikerű fellépése után.

Az idei rendezvény megtöltötte a falu tűzoltóotthonának termét, a műsort megtekintették a faluvezetés, Topolya község, és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői.