2024. április 26., péntek

Visszaélt monopolhelyzetével?

A nagybecskereki Szociális Fórum kivizsgáltatná a Távfűtőművek ügyvitelét

Nagybecskereken visszhangra talált a nagybecskereki önkormányzat határozata, amellyel január elsejétől számítva öt százalékkal csökkent a távfűtés díjszabása a városban. A kilowattóra árát az eddigi 5,43 dinárról 5,16 dinárra módosították. A jó hír ellenére nem mindenki elégedett. A Nagybecskereki Szociális Fórum szerint a díjszabás korrekciója csak az első lépés. Ezután vizsgálatot kell indítani a Városi Távfűtőművekben.

Visszaéltek monopolhelyzetükkel? (Kecskés István felvétele)

Visszaéltek monopolhelyzetükkel? (Kecskés István felvétele)

A Nagybecskereki Szociális Fórum ezt a követelését a polgárok gyűlésein hallottakra alapozza. Ugyanis, mint azt a tegnapi közleményükben emlékeztetnek, a négy ilyen tribünön a polgárok számos kifogást tettek a kommunális közvállalat munkájára. Emiatt a fórum aktivistái szerint nem elegendő az árkorrekció. Emellett azt javasolják Čedomir Janjić polgármesternek, hogy alakítson egy független szakmai testületet, amely majd kivizsgálja a Távfűtőművek ügyvitelének jogi, pénzügyi és technikai oldalát. Ugyanis szerintük fennáll annak a gyanúja, hogy a közvállalat visszaélt monopolhelyzetével a szolgáltatásuk használóinak a kárára. Ennek példájára azt hozták fel, hogy a Városi Távfűtőművek a dolgozói számára pótnyugdíj-biztosítási járulékot fizet. Ezt a kiváltságot pedig a távfűtés használói fizetik.

A 2014-ben bevezetett új elszámolási rendszer után drasztikusan megemelkedett a távfűtés díjszabása Nagybecskereken. Az új díjszabásnak az volt a célja, hogy mindenki annyit fizessen, amennyi hőenergiát elfogyaszt. Ennek céljából mérőműszereket szereltek fel a tömbházakba és lakásokba. Ennek ellenére sokan elégedetlenek, mert szerintük a mérőműszerek nem mérnek pontosan. Azóta csaknem négyszáz fogyasztó bontotta fel a szerződést a közvállalattal.