2024. március 29., péntek

Buszt Szegedig!

Aláírásgyűjtés a Bácsfeketehegy–Szeged autóbuszjárat visszaállítása érdekében – A járat nélkülözhetetlen a Szegeden tanuló diákok számára – állítják az akció szervezői

A Szó-Beszéd kishegyesi helyi újság a napokban aláírás-gyűjtési akcióba kezdett annak érdekében, hogy visszaállítsák a Szeged–Bácsfeketehegy autóbuszjáratot, ami január 5-én megszűnt.

Több százan írták alá a petíciót (Lakatos János felvétele)

Több százan írták alá a petíciót (Lakatos János felvétele)

Ez a járat a Szegeden tanuló diákok, és az ott dolgozók számára fontos, mert gépkocsi híján ez az egyetlen lehetőség az utazásra. Az akcióhoz csatlakozott a kishegyesi és a bácsfeketehegyi helyi közösség, s időközben Topolyán, Bajsán és Gunarason is megkezdődött az aláírásgyűjtés. Idáig Kishegyes községben közel 350 aláírás gyűlt össze. Sándor István, a kishegyesi községi tanács tagja arról számolt be lapunknak, hogy a buszjárat megszűnése miatt sokan megkeresték az önkormányzatot.

– Az autóbuszjárat megszűnése számos kishegyesi polgárt érint, főként diákokat. Sokan az önkormányzathoz fordultak, hogy tudnánk-e valamit tenni, mi az aláírásgyűjtést javasoltuk számukra. Végül a Szó-Beszéddel közösen megszerveztük, és a petíció aláírása jelenleg is tart. Az önkormányzat részéről az a célunk, hogy amikor lezárul az aláírásgyűjtés, akkor a községi tanács elé visszük az ügyet, és az önkormányzat is állást fog foglalni a polgárok és a diákok megsegítése érdekében. Természetesen, az összegyűlt aláírásokat el fogjuk juttatni az érintett autóbusz-társaságoknak is. Úgy gondolom, hogy ebben a problémában mindenképpen megoldást kell találni, mert sokakat érint. És nemcsak kishegyesieket és bácsfeketehegyieket, hanem Topolya község polgárait is – mondta el Sándor, majd hozzáfűzte, hogy Szabadkáról van buszjárat Szegedre, viszont Kishegyes községből nincs olyan buszjárat, amivel el tudnák érni ezt.

A Szó-Beszéd az önkormányzat megkeresésére szívesen vállalta az aláírásgyűjtés megszervezését, mondta el lapunknak Csőke Márk, a Szó-Beszéd főszerkesztője.

– Idáig nagyon pozitívak a visszajelzések az aláírásgyűjtés kapcsán. Topolyáról, Szabadkáról és Gunarasról is írtak személyesen ezzel kapcsolatban, és más településeken is aláírásgyűjtésbe kezdtek. Reméljük, hogy végül visszaállítják ezeket a buszjáratokat. Az érintett busztársaságokra bízzuk, hogy ezt hogyan oldják meg, de olyan lehetőséget is elfogadhatónak találunk, hogy csökkentik a járatszámot, s a hétvége köré tömörítik. A jegyár növelése is megoldás lehetne, vagy hogy határbuszként közlekedjen Bácsfeketehegy és a horgosi kishatárátkelő között, mert magyar oldalon már van határbusz a határ és Szeged között – fogalmazott a főszerkesztő, majd arról is beszámolt, hogy ő is Szegeden tanul, ezért gyakran használta ezt a buszjáratot. Leginkább csütörtökön, pénteken és hétfőn utazott vele, és ezeken a napokon mindig tömeg volt a buszon. Olyan eset is előfordult, hogy nem jutott fel a buszra, mondta el Csőke.

Az aláírás-gyűjtési akció eredetileg január 23-án, csütörtökön zárult volna, de tekintettel a nagy érdeklődésre, meghosszabbították a hétvégéig. A petíciót a kishegyesi és a bácsfeketehegyi helyi közösségekben munkanapokon 7 óra 30 perc és 14 óra 30 perc között lehet aláírni. A topolyai helyi közösség épületében munkanapokon, 7 és 15 óra között tehetik meg ezt azok, akik támogatni szeretnék a kezdeményezést. Az aláíráshoz szükséges a személyi igazolvány is.