2024. április 25., csütörtök

Csapatban a faluért

A hajdújárási helyi közösség életéből

Habár a helyi közösségek elveszítették korábbi jelentőségüket, a mai napig fontos szerepet töltenek be a polgárok mindennapjaiban. Különösen igaz ez a kistelepüléseken, ahol a lakosok ügyes-bajos dolgaikkal, problémáikkal a helyi közösség tagjaihoz fordulnak, és az intézmény ezen települések esetében a közösségi, kulturális életben is nagy szerepet játszik. Így van ez Hajdújáráson is, ahol számos rendezvény valósul meg az év során a helyi közösség közreműködésével, amelyre emellett például az infrastruktúra fejlesztésében is nagy feladat hárul.

A hajdújárási helyi közösség tavalyi évben végzett munkájáról, illetve idei terveiről Sövény Rudolffal, a helyi közösség közgyűlésének elnökével beszélgettünk.

Az elmúlt év választási év volt a helyi közösségek életében.

A noszai művelődési ház építése a tervek szerint idén befejeződik (Fotó: Gergely Árpád)

A noszai művelődési ház építése a tervek szerint idén befejeződik (Fotó: Gergely Árpád)

– Fájó volt számomra, hogy csak egyetlen lista indult a választásokon. Ez talán annak is betudható, hogy a helyi közösség tanácsának eléggé behatároltak a lehetőségei. Emellett nem fizetett munkahelyről van szó, viszont nagyon sokat kell dolgozni a sikerért. Kicsit fájlalom, hogy nem volt valódi versenyhelyzet, de azt gondolom, hogy akik megjelentek a szavazáson, már azzal is választottak, hogy megjelentek, és leadták a szavazatukat. Szabadka Város területén Hajdújáráson volt az egyik legmagasabb a részvételi arány, és igyekszünk megfelelni az elvárásoknak – fogalmazott Sövény Rudolf.

A helyi közösség nevéhez 2019-ban is számos rendezvény kapcsolódott.

– Egy összeszokott csapatnak köszönhetően továbbra is meg tudjuk rendezni a programjainkat, és az aktivitásainkat is véghez tudjuk vinni. Nagy szó az manapság, hogy vannak olyan emberek, akik a saját szabadidejüket feláldozva dolgoznak falunk szebbé, jobbá tételén.

A Hajdújárást Noszával összekötő út kivilágítását is szeretnék megoldani (Fotó: Gergely Árpád)

A Hajdújárást Noszával összekötő út kivilágítását is szeretnék megoldani (Fotó: Gergely Árpád)

– Ők elsősorban a különböző egyesületeken keresztül fejtik ki tevékenységüket. Itt ki kell emelni a Lifka Sándor Művelődési Egyesületet, valamint a Rózsa Sándor Hajdújárás civil szervezetet, amelyek a helyi közösséggel karöltve folyamatosan dolgoznak. Ami a programjainkat illeti, a húsvéti ünnepek ideje alatt kézműves-foglalkozásokat tartottunk a gyerekeknek. Az amatőr asztaliteniszezőink minden évben megszervezett tornájára is sor került. Emellett a labdarúgóknak is kedvezünk. A több évtizedes múlttal rendelkező Vinogradar labdarúgó-klubunkat a lehetőségeinkhez mérten próbáljuk támogatni. Tavaly is megszerveztük a falubajnokságot, ami egy több éves hagyományokkal rendelkező torna, amelyen a falu polgárai vesznek részt. Jó kapcsolatokat ápolunk az Old Bikers Vajdaság motorosklubbal, és közösen szervezzük az idénynyitó motorostalálkozót. A Rózsa Sándor Fesztivál egy alig pár éve létrehozott rendezvény, aminek határon átnyúló jellege van, mivel az ásotthalmiakkal közösen szervezzük, és több napos szórakozási lehetőséget nyújt. A legnagyobb hagyományokkal bíró rendezvényünk a Szüreti Napok, amit senkinek sem kell bemutatni. Igyekszünk a rendezvény régi fényét visszahozni sztárelőadókkal, és minél inkább kedvezve a hagyományoknak és az embereknek. A Napsugaras ősz nevű rendezvényünkkel az idősebbeknek kedveskedünk, míg decemberben az Advent a falunkban elnevezésű rendezvénnyel hangolódunk a karácsonyra. Ez utóbbit immár három éve összekötjük a Rózsa Sándor Hajdújárás rajzpályázatának eredményhirdetésével. Erre tavaly 92 rajz érkezett be – számolt be Sövény Rudolf a tavalyi rendezvényeikről. Mint mondta, mindezek mellett rendszeresen szerveznek bálokat. Tavaly a helybeli egészségház megsegítése érdekében tartottak jótékonysági bált. Az ott befolyt összegnek köszönhetően az intézmény egy klímaberendezéssel gazdagodott. A Vajdasági Magyar Szövetség hajdújárási helyi szervezete jóvoltából február 14-én újfent sor kerül egy jótékonysági bálra, aminek a bevételéből az egészségház kerítését és padjait szeretnék felújítani.

A rendezvények mellett a lakosok számára fontos infrastrukturális fejlesztéseket is igyekeznek megvalósítani.

A Vasút utca egy szakaszát mart aszfalt leszórásával tették járhatóvá (Fotó: Gergely Árpád)

A Vasút utca egy szakaszát mart aszfalt leszórásával tették járhatóvá (Fotó: Gergely Árpád)

– Sohasem lehetünk elégedettek, folyamatosan dolgoznunk kell a körülmények javításán. Utaink állapotán is igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten javítani. Tavaly a Vasút utca egy nagyon rossz állapotban lévő részét sikerült járhatóvá tenni azáltal, hogy mart aszfaltot tudtunk lerakni. Emellett a Vanger-sor szanálására is sikerült biztosítanunk 20 tonna zúzott követ. Itt a polgárok végezték el az utak rendbetételét. A korábban elkészült tervek mellé tavaly további három utca betonozásának terve készült el, így már négy utcára vannak tervrajzaink, ami az első fázisa a megvalósulásnak. Az idén reményeink szerint sikerül leaszfaltozni a Boris Kidrič utcát. A közvilágítással kapcsolatban el kell mondani, hogy három részen szerettük volna megoldani. Az egyik a Felső-Hajdújárást Paliccsal összekötő út megvilágítása. Ezt az útszakaszt próbáljuk karban tartani, tavalyelőtt mart aszfalttal szórtuk le, tavaly pedig betömtük a keletkezett lyukakat. Emellett a kastélyúton van egy felüljáró, amit szintén szerettünk volna megvilágítani, csakúgy mint a Nosza felé vezető utat. Ez utóbbival kapcsolatban azt kell tudni, hogy természetvédelmi területről van szó, és először a Tartományi Természetvédelmi Intézettel kellett kötnünk egy erre vonatkozó megállapodást. Ha már a helyi közösség másik települése, Nosza szóba került, el kell mondani, hogy a művelődési ház építési munkálatai a végük felé közelednek. Az emeleti szobákat már be is meszelték, és jelenleg a nagyterem és a színpad kialakítása folyik – nyilatkozta Sövény, akitől azt is megtudtuk, hogy az építkezés az idén befejeződik.

A februári jótékonysági bál bevételéből az egészségház kerítését és padjait szeretnék felújítani (Fotó: Gergely Árpád)

A februári jótékonysági bál bevételéből az egészségház kerítését és padjait szeretnék felújítani (Fotó: Gergely Árpád)

Noszához kapcsolódik az a hír is, miszerint a település vízvezeték-hálózatának kialakítási munkálatai is jó ütemben haladnak, és már csak a Magyarkanizsa felől érkező szakaszon van szükség egy 300 méter hosszú rész lehelyezésére.

Mindezek mellett azt is megtudtuk, hogy hamarosan új utcanévtáblákat helyeznek ki. A táblák elkészültek, már csak a kihelyezésük van hátra.

Az egész éves munkában kiemelt szerep jut a közmunkaprogramnak is, amivel négyhónapos időtartamra két személyt tudtak alkalmazni, akik különböző módon igyekeztek szebbé varázsolni a falut. Persze munka nem csak négy hónapon keresztül van, de egyelőre a pályázási lehetőségek csak erre adnak lehetőséget.