2024. április 26., péntek
MEGKEZDŐDÖTT AZ 50. VILÁGGAZDASÁGI FÓRUM

Trump: „El kell utasítani a pusztulás örök prófétáit”

Davosban ma megkezdődött az 50. Világgazdasági Fórum, amelynek egyik legfőbb témája a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem. A péntek estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt 117 ország képviseletében, közöttük több tucat állam- vagy kormányfő.

Greta Thunberg svéd klímaaktivista már a második egymást követő évben látogatott el a davosi fórumra (Fotó: AP via Beta)

Greta Thunberg svéd klímaaktivista már a második egymást követő évben látogatott el a davosi fórumra (Fotó: AP via Beta)

A davosi fórum is jól tükröz néhány globális törésvonalat, amit mutat az is, hogy a tanácskozások két legfontosabb vendége egymással homlokegyenest ellentétes nézeteket vall. A 17 éves Greta Thunberg azért látogatott el ismét Davosba, hogy cselekvésre szólítsa fel a politikusokat és az üzletembereket a klímaváltozás miatt. Még nem tudni, találkozik-e Donald Trump amerikai elnökkel, aki nem hajlandó tudomást venni a klímaváltozásról és kiléptette országát a 2015-ben elfogadott párizsi megállapodásból.

Trump tegnapi felszólalása során röviden érintette az éghajlatváltozás kérdését, mondván; „el kell utasítani a pusztulás örök profétáit, és apokaliptikus előrejelzéseiket, ők a múlt őrült jövendőmondóinak örökösei”. „Ez nem a pesszimizmus, hanem az optimizmus ideje. A félelem és a kétely nem jó gondolkodási folyamat” – vélekedett Trump, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok csatlakozni fog az ezer milliárd fa elültetését célzó globális kezdeményezéshez, amelyet most hirdetnek meg Davosban.

„Elkötelezettek vagyunk Isten teremtményeinek, világunk természeti szépségének megőrzése iránt” – fogalmazott az elnök, aki beszédében egyszer sem mondta ki azt, hogy „klíma” vagy „globális felmelegedés”.

Már elhíresült szerénységével Trump elsősorban országa látványos gazdasági teljesítményét méltatta, úgy vélve, hogy „az amerikai modell példaértékű a világ számára”.

Forrás: AP via Beta

Forrás: AP via Beta

Minden évben, rendre néhány nappal a davosi értekezlet kezdete előtt, közzéteszik a fórum szervezői által összeállított, a Globális kockázatok című jelentést. Most először fordult elő, hogy az öt legfontosabb kockázat mindegyike összefüggött a környezettel, kezdve a szélsőséges időjárástól a biodiverzitás csökkenésén át olyan, az emberi tevékenység okozta környezetvédelmi károkig, mint az olaj és a radioaktív szennyezés veszélyei.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások című kiadványnak a davosi tanácskozáshoz időzített frissítésében tovább rontotta a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. A valutaalap 0,1 százalékponttal 3,3 százalékra csökkentette a 2020-as és 0,2 százalékponttal 3,4 százalékra a 2021-es globális GDP-növekedési előrejelzését. A 2019-es növekedésre októberben tett 3,0 százalékos becslését az IMF 2,9 százalékra vitte le.