2024. április 26., péntek

Huszonhatezer látogató

A Szabadkai Városi Múzeum tavalyi évét értékelte Hulló István igazgató

A Szabadkai Városi Múzeum az elmúlt évben számos kiállítással és színes programmal várta az érdeklődőket. Ennek köszönhetően 26 ezer látogatóval büszkélkedhet az intézmény. A múzeum munkatársai emellett három nagy európai uniós projektum megvalósításában is részt vettek. A múzeum elmúlt évét mgr. Hulló István, az intézmény igazgatója értékelte lapunk számára.

Az állandó természettudományi kiállítás néhány darabja (Fotó: Patyi Szilárd)

Az állandó természettudományi kiállítás néhány darabja (Fotó: Patyi Szilárd)

2019-ben is számos kiállításnak adott otthont a múzeum. Hulló István a beszélgetés során a vendégkiállításokat emelte ki. Az elmúlt év egyik nagy sikerű kiállítása a Meteoritok – a világűr hírnökei címet viselte, amely a belgrádi Természettudományi Múzeumnak köszönhetően volt látható. A másik, amely még most is megtekinthető, a gramofonok és a lemezek aranykorát mutatja be. Ez utóbbi a belgrádi Tudomány és Technika Múzeumának köszönhetően jött létre. Hulló István az elmúlt év fontos eseményének nevezte még, hogy a múzeum végre megnyithatta természettudományi osztályának állandó kiállítását, amely Észak-Bácska természeti értékeit, valamint az ember és természet viszonyát mutatja be. Az igazgató elmondta, hogy a színvonalas kiállításoknak is köszönhető, hogy 2019-ben összesen 26 ezer látogatója volt a múzeumnak. Hozzátette, hogy a látogatók között sok a turista, közülük is legtöbb a kínai.

Az elmúlt év az intézmény számára mégis a projektumokról marad emlékezetes.

A múzeum az első teljesen akadálymentesített intézmény a városban (Fotó: Patyi Szilárd)

A múzeum az első teljesen akadálymentesített intézmény a városban (Fotó: Patyi Szilárd)

– A 2019-es év nem volt egy átlagos év a múzeum számára, hiszen intézményünkben három nagy európai uniós projektum futott egy időben. Ezek közül kettő határon átnyúló IPA-projektum, ahol a bajai Türr István Múzeum és a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség a projektpartnerünk. Mindkét projektum a kulturális turizmusra épül. A projektumnak, amelyet a bajai múzeummal együtt végzünk, és az Együtt a közös jövőért, a közös kulturális örökségünkért címet viseli, a barokk hagyaték megőrzése és ápolása a legfőbb célja. A másik projektum célja a hódmezővásárhelyi református templom felújítása, valamint a Szabadka és Hódmezővásárhely közötti kulturális kapcsolatok fejlesztése. Ez a projektum a Közös művészeti örökségünk nyomában – Art&Craft címet viseli. A két projektum azért jelentős a múzeum számára, mert általuk igen jelentős pénzeszközökhöz jutottunk, és fejlesztéseket tudtunk végrehajtani intézményünkben. Például a bajai projektumnak köszönhetően új fényképezőgépeket és fényképezőgép-tartozékokat, valamint klímaberendezkedést tudtunk beszerezni. A hódmezővásárhelyi projektumnak köszönhetően vált a Szabadkai Városi Múzeum az első olyan városi intézménnyé, amely teljesen akadálymentes. Lift és a mozgássérültek számára készült emelők kerültek az intézménybe. Így már a mozgáskorlátozottak is gond nélkül közlekedhetnek kiállítótereink között. Hozzá kell tenni, hogy az akadálymentesítéshez a városi önkormányzaton keresztül hozzájárult a kulturális minisztérium is. A minisztériumnak köszönhetően olyan helyeken is sikerült emelőket beszerelnünk, ahol uniós forrásból már nem tudtunk. Egyszóval a múzeum teljes mértékben látogatóbarát lett mindenki számára – mondta el Hulló István, és hozzátette, hogy az akadálymentesítés összértéke mintegy 60 ezer euró volt, amelyből 40 ezer eurót az Európai Unió, míg 20 ezer eurót az önkormányzat és a minisztérium biztosított.

A természettudományi kiállítás Észak-Bácska természeti értékeit is bemutatja (Fotó: Patyi Szilárd)

A természettudományi kiállítás Észak-Bácska természeti értékeit is bemutatja (Fotó: Patyi Szilárd)

A bajai projektum az elmúlt évben befejeződött, a hódmezővásárhelyi projektum idén ér véget. 2019-ben azonban egy új projektum is kezdetét vette, amely a REDISCOVER elnevezést viseli. Ez a projektum a Duna-stratégia keretein belül valósul meg, tizenegy ország részvételével. A REDISCOVER célja a zsidó kulturális örökség újra felfedezése és megóvása. Ebben a projektumban a városi múzeum Szerbia egyetlen képviselője.

A gramofonok és a lemezek aranykorát bemutató kiállítás még most is megtekinthető (Fotó: Patyi Szilárd)

A gramofonok és a lemezek aranykorát bemutató kiállítás még most is megtekinthető (Fotó: Patyi Szilárd)

Az igazgató az elmondottakhoz hozzátette, hogy az európai uniós források mellett igen nagy segítséget jelent a Magyar Nemzeti Tanács állandó támogatása, főleg a magyar értékek megőrzése terén. Az MNT segítsége leginkább a magyar művészeti gyűjtemények vásárlásában mutatkozik meg, de a Bácsország című vajdasági honismereti szemlét is támogatja, amelynek kiadását immár két éve a múzeum bonyolítja le.

A múzeum azonban számos orvoslásra váró problémával is küzd.

A múzeum tetőterében egzotikus állatok is helyet kaptak (Fotó: Patyi Szilárd)

A múzeum tetőterében egzotikus állatok is helyet kaptak (Fotó: Patyi Szilárd)

– Az egyik probléma folyamatosan jelen van, mióta 2008-ban a jelenlegi helyünkre költöztünk, ez pedig, hogy nincs állandó várostörténeti kiállításunk. Nagy mulasztás, hogy ezt nem tudjuk megoldani, de ez nem csak a mi hibánk. A problémának elsősorban anyagi háttere van. A másik gondunk, hogy teljes mértékben kinőttük raktárainkat. A környékünkön folyó régészeti ásatásokról folyamatosan érkeznek anyagok, elsősorban csontleletek, amelyeket már nem tudunk hol tárolni. Hiába folyamodunk bárhova egy új raktár igényével, nem kapunk mást, csak ígéretet – mutatott rá Hulló István.

Az elmúlt évben leégett a múzeumot ellátó trafóállomás is. Azóta a múzeum áramellátása is problémát okoz, ugyanis ideiglenes áramellátás van az intézményben. A trafóállomás helyreállításának költségei mintegy 3 millió dinárt tesznek ki, amit az intézmény önállóan nem tud előteremteni. Hogy a jövőben elkerüljék az ehhez hasonló problémákat, az igazgató egyik távlati terve, hogy a múzeumot napelemekkel lássák el, és így oldják meg az intézmény áramellátását.