2024. április 26., péntek
FORMULA–E

Előzés az utolsó körben

Két hónap szünet után szezonja harmadik versenyét futotta a Formula–E Chile fővárosában, Santiago utcáin, ahol a hónapok óta tartó tüntetésektől való aggodalom ellenére fennakadás nélkül lezajlott a hétvége.

Szaúd-Arábia után a BMW itt is a dobogó tetején ünnepelhetett, de ahogy az az elektromos szériától megszokott, a győzelem sorsa ismét többesélyes volt. Sokáig az első rajthelyről induló Mitch Evans vezetett a Jaguarral, mígnem pozíciókat vesztett a BMW-s Maximilian Günther és a DS-t vezető Antonio Felix da Costa ellen. A portugálé volt a legjobb tempó, aki egy koccanás árán megelőzte Günthert is az első helyért, elszakadni viszont akkumulátorának túlmelegedése miatt már nem tudott. A mezőny legfiatalabb, 22 éves versenyzője a legutolsó körben sikeresen vissza tudott támadni, így azt követően, hogy a legutóbbi futamon büntetés miatt megfosztották a dobogótól, Günther most megszerezte első győzelmét, a BMW-nek pedig a szezon során már a másodikat. Csapattársa, a tabella éllovasaként érkező Alexander Sims kemény csaták után kiesett, Stoffel Vandoorne-nak pedig egy 6. hely is elég volt, hogy a bajnokság élére ugorjon a Mercedesszel.

A Santiago ePrix végeredménye: 1. Max Günther (német, BMW Andretti) 46:11,511, 2. Antonio Felix da Costa (portugál, DS Techeetah) +2,0 másodperc hátrány, 3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) +5,1, 4. Pascal Wehrlein (német, Mahindra) +7,0, 5. Nyck de Vries (holland, Mercedes) stb.

A bajnokság állása: 1. Vandoorne 38 pont, 2. Sims 35, 3. Bird 28, 4. Günther 25, 5. Di Grassi 24 stb.