2024. április 26., péntek

Fejlesztés tapasztalatcsere által

Az értékelések szerint Szerbia Magyarországhoz hasonló turisztikai sikertörténet lehet

Vajdaság Turizmus Summit 2020 címmel tartottak Palicson szakmai értekezletet magyarországi és szerbiai idegenforgalmi vállalkozók számára, elsősorban a tapasztalatcsere ösztönzésének, illetve ezzel összefüggésben a vajdasági turisztikai ágazat fejlesztésének, valamint az együttműködés lehetősége megteremtésének a céljával. A szervező elmondása szerint vasárnap estig több mint 100, idegenforgalommal foglalkozó személy és vállalat-képviselő jelezte részvételi szándékát. Dobó Istvánnak, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. irodavezetőjének szavai szerint Magyarországról elsősorban olyan résztvevők érkeztek, akik hazájukban aktívan kivették részüket az idegenforgalom fejlesztéséből, ezért pozitív tapasztalataikat átadhatják a vajdasági gazdasági társaságoknak és vállalkozóknak, illetve irányt mutathatnak, hogy merre és hogyan érdemes haladniuk. Nem véletlen, hogy most szervezték meg az értekezletet, hiszen tavaly év végén a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében éppen erre a területre vonatkozóan hirdettek meg pályázatot – emelte ki sajtónyilatkozatában Dobó István, hozzátéve, hogy egyebek mellett azokat a vállalatokat hívták meg, amelyek esetlegesen érdekeltek a pályázásban.

Palics idegenforgalmi potenciálja vitathatatlan. Tavaly augusztusban 2018 augusztusához viszonyítva a látogatók száma 21,9 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 42,3 százalékkal  növekedett (Fotó: Gergely Árpád)

Palics idegenforgalmi potenciálja vitathatatlan. Tavaly augusztusban 2018 augusztusához viszonyítva a látogatók száma 21,9 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 42,3 százalékkal növekedett (Fotó: Gergely Árpád)

Gergely Gábor, a Makói Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke szerint a magyarországi és a vajdasági idegenforgalmi létesítmények között gyümölcsöző szimbiózis alakulhat ki (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Gergely Gábor, a Makói Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke szerint a magyarországi és a vajdasági idegenforgalmi létesítmények között gyümölcsöző szimbiózis alakulhat ki (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Magyarország az elmúlt húsz évben a turizmus területén rendkívüli lépéseket tett meg a fejlődés útján – emelte ki köszöntőjében dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, megjegyezvén: ezt mi sem bizonyítja ékesebben, mint az, hogy napjainkban Magyarországon már szinte nincsen olyan falu, ahol ne volna legalább egy négycsillagos wellnessszálloda. Tekintettel arra, hogy Szerbia hasonló adottságokkal rendelkezik, a turisztikai fejlesztések területén is hasonlóak a lehetőségei – hangsúlyozta Pintér Attila, aki hiszi, hogy a két ország idegenforgalom szempontjából nem konkurense egymásnak, hiszen „például Szabadka vagy Palics a turistáknak egészen mást kínál fel, mint például Szeged, Makó, Gyula vagy Mórahalom”.

– A magyar kormányzatnak annyi szerepe van ebben a folyamatban, hogy a kapcsolatteremtés lehetősége biztosításának a céljával támogatja az ehhez hasonló rendezvényeket, valamint megpróbálja fejleszteni az infrastruktúrát, illetve összehangolni az infrastrukturális fejlesztéseket. Hadd emlékeztessek arra, hogy 2012-ben még csak 5 határátlépő működött a két ország között, mostanra azonban kilencre növekedett ez a szám. Az infrastrukturális fejlesztések a jövőben is folytatódnak, erre minden lehetőséget biztosít a tavalyi kormányzati csúcstalálkozón miniszterelnöki szinten aláírt szándéknyilatkozat, amely megteremti a két ország közötti infrastrukturális fejlesztések összehangolásának a lehetőségét. Azt szintén hiszem, hogy a magyar kormányzat által a Vajdasági Magyar Szövetséggel együttműködve 2016-ban megkezdett vajdasági gazdaságfejlesztési program, amely az előttünk álló időszakban a turizmusra összpontosít, szintén hozzájárul kapcsolataink ezen a területen való szorosabbra fűzéséhez – fogalmazott Pintér Attila.

A CED célja Magyarország exportjának az erősítése, és ezt a célt szolgálja a turisztikai konferencia is – fejtette ki a folytatásban felszólaló Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője, majd arra emlékeztetett, hogy a Prosperitati Alapítvány a közelmúltban pályázatot írt ki turisztikai beruházásokra, a CED ehhez kapcsolódó célja pedig az, hogy a program keretében minél több magyarországi beszállító érvényesülhessen.

A továbbiakban Palics idegenforgalmi lehetőségeiről a Palics Park Kft. képviseletében Ljubica Bertović tartott előadást, felelevenítvén a kezdeteket, és megfogalmazván a jövőbeni terveket. Elmondása szerint Palics idegenforgalmi potenciálja vitathatatlan, érvként az aktuális mutatókat emelte ki, amelyek szerint tavaly augusztusban, 2018 augusztusához viszonyítva, 21,9 százalékkal növekedett a látogatók száma, a vendégéjszakák száma pedig 42,3 százalékkal. Ljubica Bertović hiszi, hogy ha elkészül a wellnessközpont, még vonzóbbá válik Palics, de a gyógyvízturizmus erősítését is fontos célként nevezte meg. A szakember a környezetvédelmi beruházásokat is fontosnak tartja, mivel értékelése szerint, ha a Palicsi-tó vize nem lesz tiszta és egészséges, Palics turisztikai potenciálja nem teljesedhet ki.

Bármilyen, turisztikával kapcsolatos esemény történik Vajdaságban, azon fontosnak  tartja a részvételt – emelte ki a sajtónak nyilatkozva Gergely Gábor, a Makói Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke, aki a fürdőfejlesztés témájához kapcsolódóan kifejtette: Magyarországon napjainkban például több mint 200 fürdő működik, így az ezen a területen beruházásban érdekelteknek átgondolt tervre van szükségük annak vonatkozásában, hogy mi az, ami majdani létesítményüket különlegessé teheti a többihez képest. Gergely Gábor hiszi, hogy a makói létesítmény sikerének a titka éppen a többi fürdőhöz viszonyított különlegessége, azaz az egyedi építészet és a melegséget sugárzó környezet. Lapunk azon kérdésére válaszolva, hogy a magyarországi és a vajdasági idegenforgalmi létesítmények között konkurencia, vagy inkább mindkét fél számára gyümölcsöző szimbiózis alakulhat ki, a szakértő megjegyezte, inkább a másodikra voksol.

– A romániai kínálathoz viszonyítva a magyarországi közönséghez inkább a vajdasági idegenforgalmi kínálat áll közelebb. A magyar résztvevőket szintén inkább a szerb piacon tudom elképzelni. Az is fontos szempont, hogy a vajdasági emberek igényének az elmúlt ötven évben kialakult szintje sokkal közelebb áll a magyar vagy az európai viszonyokhoz. Mindennek alapján hiszem, hogy az együttműködés sikeres lehet, és a két terület kiegészítheti egymást – fogalmazott Gergely Gábor.