2024. április 26., péntek
XIV. FÉRFI EB

Az elődöntő is meglehet!

Szenzációs játékkal, a 16:13-as első félidei hátrányt megfordítva, 29:28-ra verte Magyarország Szlovéniát Malmőben, a svéd–osztrák–norvég rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjében. Gulyás István csapata ezzel a II. középdöntős csoport második helyére ugrott, amivel, minden várakozást felülmúlva, pillanatnyilag elődöntős helyen áll.

Bánhidi Bencét a meccs legjobbjának választották meg (Fotó: Beta/AP)

Bánhidi Bencét a meccs legjobbjának választották meg (Fotó: Beta/AP)

Pörgős játékkal indult a mérkőzés, az első negyedórában gyors gólváltásokkal haladtak a felek. A magyaroknál a szünetig ötöt lövő beálló Bánhidi volt a legbiztosabb kezű gólszerző, ám átlövésekből kevés találat érkezett. A szlovéneknél Mačkovšek, Dolenec, Zarabec és Cehte sorra szállította a távoli bombákat, amivel kezdtek elszakadni, és az első periódus hajrájára stabillá vált a néhány gólos vezetésük (a szünetben 16:13). A második félidő viszont nagy fordulatot hozott a játék képében: a kiválóan védekező magyarok 10 perc alatt egyetlen gólt kaptak és négyet lőttek, amivel meglett az egyenlítés, nem sokkal később pedig a vezetés is. A feljavuló Mikler sorra hozta a nagy hárításokat, és az utolsó negyedórára beálló Bombač sem hozta vissza az előnyt Szlovéniának, Ligetvári pedig az utolsó percekben kulcsfontosságú átlövésgólokat vágott be. A szlovének a legvégén egyetlen gólra zárkóztak, de a magyarok már nem engedték ki kezükből a nagyon fontos győzelmet.

Eredmények, középdöntő, 2. forduló, I. csoport: Spanyolország–Ausztria 30:26, Horvátország–Németország 25:24, Fehéroroszország–Csehország 28:25. A sorrend: Spanyolország és Horvátország 6, Németország, Ausztria és Fehéroroszország 2, Csehország 0 pont. A következő fordulóban (ma): Horvátország–Csehország, Spanyolország–Fehéroroszország, Németország–Ausztria. II. csoport: Izland–Portugália 28:25, Magyarország–Szlovénia 29:28, Norvégia–Svédország 23:20. A sorrend: Norvégia 6, Magyarország és Szlovénia 4, Izland és Portugália 2, Svédország 0 pont. A következő fordulóban (holnap): Portugália–Szlovénia, Norvégia–Izland, Magyarország–Svédország.