2024. április 26., péntek
VÍZILABDA – XXXIV. EURÓPA-BAJNOKSÁG

Magyarország a görögöket is kiütötte!

Gangl Edina próbál védeni… (Fotó: MTI)

Gangl Edina próbál védeni… (Fotó: MTI)

A magyar női vízilabda-válogatott Oroszország után a másik nagy gigászt, Görögországot is legyőzte a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság csoportküzdelmei során, így az első helyről várhatja a negyeddöntőt. Bíró Attila együttese 13:10 nyert a tegnap esti találkozón. A mérkőzés elején nem bírtak egymással a felek, a görögök sokszor lépéselőnybe kerültek, a vendéglátó azonban nem szakadt le, rendre egyenlített. A második negyed elején egy gyors görög találatra Gurisatti Gréta előnyből válaszolt, majd egy időkérést követően Illés Anna találatával Magyarország megszerezte a vezetést. A görögök tartották ugyan az iramot, a magyarok viszont szemmel láthatóan átvették az irányítást, jóval pontosabban játszottak, aminek eredményeként 8:6-os hazai vezetéssel vonultak hosszabb pihenőre a csapatok. A harmadik negyedben Garda Krisztina büntetőjével 9:6-ra módosult az állás, majd Vályi Vanda góljával tovább nőtt a különbség, a görögök leálltak. A negyedik játékrészben a magyarok kerültek hullámvölgybe, a győzelmet viszont nem engedték ki a kezükből.

Szerbia negyedik csoportmérkőzésén is kikapott, ezúttal Szlovákia verte meg 6:2-re. A szlovákok az első negyedben kétgólos előnyt szereztek, míg Dragana Ivković csapatának közel tíz percre volt szüksége, hogy először betaláljon. Szerencséjükre a szlovákok is gyengén támadtak, ám a második negyed utolsó másodpercében egy távoli lövéssel így is visszaállították a kétgólos különbséget. A térfélcserét követően a hosszú gólcsendet újfent Szlovákia törte meg 2:10-nél (4:1), a hajrában Szerbia ugyan ötöst lőhetett, ám Pantović hibázott. Az utolsó nyolc perc első találatát is a rivális szerezte, amivel végleg eldöntötte a mérkőzést. Szerbia a zárófordulóban Magyarországgal meccsel majd, a borítékolható vereséget követően az utolsó helyen végez a csoportban, és a 11. helyért játszhat majd a Németország–Izrael találkozó vesztesével.

Szombaton ismét a férfiaké a főszerep, a magyarokra könnyű, ám nagyon fontos mérkőzés vár Máltával, a spanyolok elleni 11:11-es döntetlen miatt a gólarány dönt a csoportelsőség kérdésében. Szerbiának vélhetően nem okoz majd különösebb gondot Hollandia legyőzése.

Eredmények, nők, 4. forduló, A csoport: Oroszország–Horvátország 34:1, Szlovákia–Szerbia 6:2, Magyarország–Görögország 13:10. Az állás: Magyarország 12, Oroszország és Görögország 9, Szlovákia és Horvátország 3, Szerbia 0 pont. B csoport: Németország–Spanyolország 4:19, Hollandia–Franciaország 18:1, Olaszország–Izrael 17:1. Az állás: Hollandia és Spanyolország 12, Olaszország és Franciaország 6, Izrael és Németország 0 pont.

Férfiak, 2. forduló, A csoport: Montenegró–Horvátország 10:11. Az állás: Horvátország 6, Montenegró és Németország 3, Szlovákia 0 pont.