2024. március 28., csütörtök

Többen kaphatnak ösztöndíjat

Hogyan hat a legmagasabb adómentes ösztöndíj összegének jelentős emelkedése az MNT által folyósított juttatásokra

Ez év januárjától Szerbiában megváltozott a legmagasabb adómentes ösztöndíj összege, az eddigi háromszorosára emelkedett. Hogyan hat ez a Magyar Nemzeti Tanács által folyósított ösztöndíjakra?

– A Magyar Nemzeti Tanács örömmel értesült arról, hogy a legmagasabb ösztöndíj összege az eddigi 11 741-ről 30 ezer dinárra növekedett. Ez azt jelenti, hogy az MNT az ösztöndíjalapból – amellyel Magyarország kormánya 2011 óta segíti a vajdasági magyar egyetemi hallgatók szülőföldön való továbbtanulását – több egyetemistának tud ösztöndíjat kifizetni – hallottuk Lulić Emiltől, a Magyar Nemzeti Tanács hivatalvezetőjétől. Mint mondta, a legnagyobb adómentes ösztöndíj összege hosszú éveken át 11 ezer dinár körül alakult, például 2018-ban 11 511 dinár, tavaly pedig 11 741 dinár volt. 2017-től a Várady kiválósági ösztöndíjprogramban részesülő mesterhallgatóknak is ezt azt összeget folyósítják. Mivel a legnagyobb adómentes ösztöndíj összege a több éves tapasztalat alapján soha nem módosult 100–200 dinárnál nagyobb arányban, ez volt a több éves trend, ezért is határozta meg ennek alapján a folyósított összeg magasságát a Várady kiválósági ösztöndíj esetében is az MNT.

– Az adómentes ösztöndíj összegének változása azt jelenti, hogy a pénz nem adókra megy el, hanem az MNT több ösztöndíjast tud támogatni, például a korábbi 40 helyett 106 mesterszakos hallgatónak tud ösztöndíjat folyósítani. Ha viszont a mesterszakos hallgatóknál az eddigi ösztöndíj összege a kétszeresére nőne, felborítaná a gondosan felállított arányokat, hátrányosan megkülönböztetné az alapképzésen, doktori képzésen tanuló ösztöndíjasokat, ezért is kívánjuk tartani az eddigi arányokat – nyilatkozta Lulić Emil. Mint elmondta, több mesterhallgató fordult kérdésével az MNT-hez, hogy az adómentes összeg emelkedésével, az odaítélés napján vagy a kifizetés napján érvényben lévő összeget kell-e figyelembe venni. Mint az MNT jogásza kifejtette, egyértelmű, hogy az odaítélés napját kell figyelembe venni, ami november, illetve december, tehát még a korábbi összegre vonatkozó előírás volt érvényben, ezzel az összeggel számolt az MNT, amely fontosnak tartja, hogy meglegyen az alap-, mester- és doktori képzésben részesülőknek folyósított összegek gondosan felállított aránya.