2024. április 26., péntek

A zentai, erdélyi és ír ritmusok ötvözője

A zentai Sihelnik Alex az erdélyi Selfish Murphy zenekar dobosaként járja Európát

Tökéletesebb kombináció nem is nagyon lehet annál, mint amikor egy zentai dobol egy olyan erdélyi zenekarban, amely az ír népzenét ötvözi a rockkal.

A zentaiak mindig is bohém lelkek voltak, szabadságszeretők, akik nehezen viselik el, ha fizikailag és szellemileg valaki láncon próbálja őket tartani. Szeretnek mulatni, ugyanakkor szorgosan végzik a munkájukat is. Mindemellett kissé talán keményfejűek is, és amit a fejükbe vesznek, azt legtöbbször meg is valósítják. Mindez elmondható az erdélyiekre és az írekre is. Sőt, ha körülnézünk, az erdélyihez és az írhez hasonlóan számos művésszel, zenei tehetséggel gyarapította a szerbiai, vajdasági és magyarországi kulturális színteret ez a vidék, a képzőművészektől kezdve a színművészeken keresztül egészen a zenészekig, akik közül az elmúlt évtizedekben többen is kisebb-nagyobb sikereket értek el, és ismertek lettek szűkebb pátriájukon kívül is. Gondoljunk csak Verebes Györgyre, Szorcsik Krisztára, Nagypál Gáborra, Laki Ákosra vagy éppen Kovács Nemes Andorra, a Nyugaton is nagy népszerűségnek örvendő Firkin zenekar énekesére!

A közelmúltban Sihelnik Alex személyében újabb névvel gazdagodott a nagyvilágban is ismert zentaiak panteonja. A zentai fiatalember ugyanis a tavalyi év óta az erdélyi Selfish Murphy zenekar dobosaként járja Európát és Magyarországot, lép fel velük a koncerteken.

– Először tizenkét éves koromban fogtam dobverőt a kezembe, és már akkor nagyon meg is tetszett – kezdett el nevetve mesélni „pályafutásának” kezdeteiről, hozzáfűzve, előtte családjában senki sem foglalkozott élő zenével. Édesapja inkább a diszkós, édesanyja pedig a hangszeres zenét kedveli.

– Talán egyedül a dédtatám volt az, aki tudott harmonikázni, de rajta kívül senki más – mesélte, hozzátéve, már korábban is voltak olyan zenekarok, amelyekkel kisebb-nagyobb kihagyásokkal koncertezett. Elmondása szerint magyarországi tartózkodása alatt is kénytelen volt kényszerszünetet tartani, azokról az időkről nem is beszélve, amikor egy tömbházban élt.

– Függetlenül attól, hogy hetente alig két-három órát játszottam egy elektronikus dobon, a szomszédaim „valamiért” nem kedvelték a ténykedésemet – mesélte nevetve, majd hozzáfűzte, hogy azóta, amióta elköltözött innen, miután hazamegy a piacról (Alex, amikor nem a zenekarban játszik, piacozásból keresi meg napi betevőjét), és letudja napi edzését is, néhány órát gyakorol a dobokon.

A zentai fiatalember első komolyabb zenekara egyébként az In Veil zenekar volt. Előtte ugyan játszott a BecsaPunk és Domper Blood formációkban is, de ez utóbbival ért el komolyabb sikert. Ezek a zenekarok voltak számára az első lépések a rockzenei színtéren, a feloszlásukat viszont jó néhány éves szünet követte, és ez alatt az idő alatt Alex saját elmondása szerint nagyon haragudott a világra amiatt, mert nem sikerült énekest találni az együtteseihez. 2017-ben viszont társaival megalapították az In Veil zenekart, amellyel először egy tehetségkutatón léptek fel, ahol a zsűri elismerő szavakkal illette a fellépésüket, és ez motiválta őket a tovább zenéléshez. Sajnos ez az időszak sem tartott sokáig, mivel a pénz nagy úr, és az énekesük szólt nekik, hogy a munkája miatt kilép a zenekarból, majd pedig Alex kivételével a többiek is szögre akasztották a hangszerüket. Ő viszont eldöntötte, hogy ha kisbalták hullanak az égből, akkor sem hagy fel a zenéléssel, feldolgozásvideókat készített, amelyeket az internetre is feltöltött. Egy ilyen videóra figyelt fel Martinka János, a Selfish Murphy basszusgitárosa és frontembere, aki éppen új dobost keresett a zenekarba. Az ír népzene és a rock ötvözetét játszó erdélyi együttes vezetője ezután az interneten felvette a kapcsolatot Alexszel, és kifaggatta őt, hogy mennyire elhivatott a zenélésben, szeret-e utazni.

– Csodálkoztam is, hogy mit akar, miért kérdezősködik, de válaszoltam a kérdésekre, és csak azután üzentek vissza, hogy kik is ők, illetve akkor árulták el azt is, hogy éppen dobost keresnek – emlékezett vissza Alex, aki a Facebookon rákeresett a zenekarra, és megdöbbent, milyen nagy a nézettségük, milyen sok kedvelésük van.

– Először azt hittem, hogy valaki kamuprofillal oltogat, de szerencsére nem ez történt – mesélte a fiatalember, akinek ezt követően három szerzeményt kellett eljátszania az erdélyi zenekartól, úgy, hogy a zene íze ne változzon, de az ő egyénisége is érződjön a szerzeményeken. Az együttes tagjai meghallgatták a visszaküldött dalokat, majd két hét múlva visszahívták, hogy lenne-e kedve elmenni velük egy turnéra. Csíki Zoltán, a zenekar egyik tagja ugyanis úgy vélte, hogy rögtön a mély vízbe dobva derüljön ki, mennyire rátermett a zentai fiatalember, és a zenekar többi tagja is egyetértett a véleményével.

Természetesen elküldték neki a zenekar repertoárját is, hogy begyakorolja a szerzeményeket, ez alatt az idő alatt Alexnek videókat kellett küldenie arról, hogy miképpen is boldogul a nótákkal. A turné első állomása előtt egy nappal a zentai fiatalember felutazott Budapestre, megismerkedett a zenekar többi tagjával, próbáltak egyet, és aznap este már indultak is a koncertkörútra.

– Eléggé meg voltam ijedve – jegyezte meg beszélgetőtársunk, hozzátéve, a zenekar Svájcban egy középkori fesztiválon, mintegy négy-ötezer ember előtt lépett fel két alkalommal is, majd Németországban koncerteztek, egyebek között Európa legnagyobb középkori fesztiválján is felléptek. Alexnek időközben sikerült beilleszkedni a zenekarba, amelynek tagjai egytől egyig jó fejek, ugyanakkor a megérdemelten ölébe pottyant lehetőség ellenére hű maradt a szülővárosához is. Amikor éppen nem koncertezik, akkor továbbra is a zentai piacon árulja portékáit, bejár a Rin-Tin-Tinbe, és éli az átlagos fiatalok életét.

– A piacos kollégák azok, akik heccelnek, viszont megtörtént az is, hogy amikor a Riniben az élményeimet meséltem a haverjaimnak, az egyik vendég megkérdezte, hogy melyik zenekarban játszom. Amikor elárultam neki, hogy a Selfish Muprhyben, akkor csodálkozott, és elmondta, hogy azóta szereti ezt az ír zenét, amióta az erdélyi zenekar a Mojóban fellépett, és megmutatta, hogy van közös képe is a zenekar tagjaival. Németországban pedig, ahol sokkal népszerűbb a zenekar, furcsa volt számomra, hogy mindenkinek autogramot kell adnom. Szerencsére a piacon az almát még nem kell aláírnom – jegyezte meg nevetve.

Az erdélyi zenekar január 24-én Temerinben, január 25-én a zentai Mojo Clubban lép majd fel, márciusban pedig egyhetes turnéra indulnak Olaszországba, Svájcba, Ausztriába és Németországba. Augusztusban Hollandiában és Franciaországban koncerteznek, sőt lesz két akusztikus fellépésük is – jegyezte meg végül a Selfish Murphy zentai dobosa.