2024. május 4., szombat

Hagyományőrzés és gazdaság

Szabadka Város 2,5 millió dinárral támogatja a gazdasági rendezvényeket

Szabadka Város önkormányzata csakúgy, mint az elmúlt években, 2019-ben is pályázatot írt ki a különböző gazdasági rendezvények, kiállítások, vásárok utófinanszírozására. Ezen rendezvények elsősorban a kistelepüléseken valósultak meg, és nagyszerű lehetőséget nyújtottak arra, hogy a látogatók megismerkedjenek egy-egy termelő kínálatával, illetve hogy közvetlenül a termelőtől vásárolják meg a termékeket. A kiírásra tizenkét civil szervezet tizenkét rendezvénnyel adta át jelentkezését, és közülük tizenegyen részesülnek támogatásban.

A nyertes pályázók pénteken vehették át a szerződéseket. A pályázattal kapcsolatban Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere nyilatkozott a médiának.

Dragoljub Matić átveszi a szerződést Újhelyi Ákostól, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagjától (Fotó: Benedek Miklós)

Dragoljub Matić átveszi a szerződést Újhelyi Ákostól, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagjától (Fotó: Benedek Miklós)

– 2019-ben 2,5 millió dinárt különítettünk el a gazdasági rendezvények finanszírozására, és a 2020-as költségvetésben is ugyanennyi pénzt irányoztunk elő erre a célra. Azok a civil szervezetek és egyesületek, amelyek pályáztak, elsősorban falusi rendezvények megszervezésével foglalkoznak, ami azt jelenti, hogy tevékenységüknek hagyományőrző, közösségépítő és közösségmegtartó szerepe is van. Az elnyert összegek 100 000 és 400 000 dinár között mozognak. Számunkra fontos, hogy megőrizzük ezeket a rendezvényeket, amelyek már nem csupán lokális karakterrel rendelkeznek, hanem nemzetközi vonzatuk is van, hisz Magyarországról és Horvátországból is rendszeresen érkeznek vendégek – fogalmazott Horvát Tímea.

A tizenegy nyertes pályázó között találjuk a Ludas Közösségfejlesztő Egyesületet is, amely többek között a hagyományos ludasi Fokhagymafesztivál megszervezésével járul hozzá a közösség gazdasági fejlődéséhez.

A ludasi Fokhagymafesztiválon közvetlenül a termelőtől vásárolhatjuk meg a vidékünk konyhájában nagy szerepet játszó fűszernövényt (Fotó: Benedek Miklós)

A ludasi Fokhagymafesztiválon közvetlenül a termelőtől vásárolhatjuk meg a vidékünk konyhájában nagy szerepet játszó fűszernövényt (Fotó: Benedek Miklós)

– Igyekszünk a falut gondozni, és a hagyományokat ápolni. A Fokhagymafesztivállal elsősorban a fokhagymatermesztőket szeretnénk támogatni, hiszen a településünk szorgalmas lakosai közül sokan foglalkoznak ezen növény termesztésével. A termelők bemutathatják és értékesíthetik a portékáikat. A programba természetesen bevonjuk a gyermekeket is, akiknek például gerezdelő versenyt szervezünk. A rendezvényünk pedig hagyományosan kulturális műsorral, illetve utcabállal zárul – nyilatkozta Sörös Márta, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy a látogatók száma megközelítőleg ezer, és a rendezvényre hagyományosan augusztus első felében kerül sor.

A szabadkai Méhecske Méhészegyesület legismertebb rendezvénye a Méhészeti Napok, amelyre a város központjában kerül sor. Emellett a szervezet rendszeresen szervez mézes reggeliket, amivel a gyermekek napjait szeretnék egy kicsit megédesíteni. A Méhecske nevében Dragoljub Matić elnök nyilatkozott az újságíróknak.

– 220 000 dinárt nyertünk a Méhészeti Napok megrendezésére, amelyen elsősorban a szerbiai méhészek vesznek részt, de nagyon jó kapcsolatot ápolunk magyarországi és horvátországi méhészegyesületekkel is, amelyek képviselői rendszeresen jelen vannak a rendezvényünkön. A város támogatása rendkívül fontos számunkra, mivel enélkül nem tudnánk ilyen színvonalas módon megszervezni a Méhészeti Napokat – mondta Dragoljub Matić.