2024. április 26., péntek

Félmilliárdból építenek óvodákat

Újvidéken 16 ezer gyermek számára költségmentes az ellátás

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény támogatására az újvidéki önkormányzat csaknem 541 millió dinárt irányozott elő, ebből az összegből az építkezési és rekonstrukciós munkálatokra, valamint a szükséges felszerelés beszerzésére 496.987.000 dinárt különítettek el, az iskoláskor előtti oktatás támogatására pedig 43.620.000 dinárt biztosítottak a városi költségvetésben.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Miloš Vučević polgármester egy hónappal ezelőtt kijelentette, hogy mivel 2012 óta csaknem kétszeresére nőtt a városi költségvetés, az önkormányzatnak módjában áll támogatni az óvodákat, és jelentős fejlesztéseket megvalósítani a városban. Ennek tükrében Újvidéken január 1-jétől nem kell fizetni az óvodai ellátásért, ami nagy segítség a gyermekes családok számára, hiszen több mint 16.000 gyermek járhat költségmentesen az iskoláskor előtti intézményekbe. Klisán elkezdték az új óvoda építését, valamint folyamatban van a projektumtervezetek készítése a sajlovói, adicei, veterniki és jugovićevói óvodák megépítésére is.

A klisai Orahovo utcában nagy ütemben folynak a munkálatok az új óvoda építésén, az objektum 2650 négyzetméteres lesz, és a tervek szerint 245 gyermek járhat ide. A városi kasszából a klisai óvoda munkálatainak a folytatására és későbbi felszerelésére 139.496.000 dinárt irányoztak elő, ennek keretében elkészülnek a bekötőutak és rendezik az udvart, valamint beszerzik a szükséges felszerelést is az intézmény számára. A polgármester bejelentése szerint ez lesz Újvidék legjobban felszerelt óvodája, és a jövőben a lécet még ennnél is magasabbra teszik az iskoláskor előtti intézmények felszereltsége szempontjából. A klisai óvoda rendkívül fontos városi befektetés, mert ebben a városrészben még nem működik hasonló intézmény, és ennek köszönhetően nagymértékben javul majd az ott élő polgárok életminősége.

A klisai óvoda megépítésén kívül az önkormányzat 265.500.000 dinárt irányozott elő az adicei óvoda megépítésére, amely a tervek szerint 2200 négyzetméteres lesz, és 250 gyermeket fogadhat.

Ami az óvodák felújítását illeti, a város jelentős pénzösszeget biztosított a Svetozar Miletić és a Laza Kostić utcákban működő óvodák számára, 82 millió dinár értékben elvégzik ezek tatarozását, míg a kátyi óvoda kibővítésére és felszerelésére 9.691.000 dinárt biztosítottak. Ezenkívül a városi büdzsében 4 millió dinárt irányoztak elő a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény központi konyhájának a fejlesztésére.