2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Hosszú nyerte meg a magyar házidöntőt

ÚSZÁS

Sikeresen szerepelt a kínai Sencsenben rendezett úszó Bajnokok Sorozatának viadalán a magyar csapat. Kedden Kenderesi Tamás és Késely Ajna állt fel a dobogó legfelső fokára, Hosszú Katinka és Kapás Boglárka pedig egy-egy második hellyel kezdett. Kenderesi 200 m pillangón 1:55,17-es idővel diadalmaskodott, Késely 400 m gyorson 4:09,05-ös idővel honfitársát, Kapást előzte meg, aki 4:09,64-gyel ért célba. Hosszú Katinka a sencseni első napon 200 m háton 2:12,12-vel ezüstérmes lett, 100 m pillangón pedig 1:02,32-vel negyedikként zárt. Kozma Dominik is éremmel nyitott, ő 200 m gyorson 1:49,50-nel harmadik lett. A 4×100 méteres vegyes gyorsváltók tagjaként Kenderesi egy második, Kapás egy negyedik hellyel zárt. Szerdán újabb érmeket gyűjtöttek a magyarok: Hosszú Katinka 200 m vegyesen és 200 m pillangón diadalmaskodott. Utóbbi futam magyar házidöntőként is értelmezhető, hiszen a háromszoros olimpia bajnok 2:07,68-as ideje mögött Szilágyi Liliána 2:08,21-gyel, Kapás 2:09,46-tal csapott célba. Kis híján Telegdy Ádám is a dobogó legfelső fokára állt fel, de 200 m háton 13 századmásodperccel a kanadai Thormeyer mögött végül második lett. Kozma Dominik 400 m gyorson negyedikként végzett, a mix 4×100 méteres vegyes váltó versenyében Késely Ajna 1., Kenderesi 2. lett.

TENISZ

Györe alkalmat mulasztott

Györe László előtt továbbjutási lehetőség állt az adelaide-i torna 2. fordulójában, végül a zentai két játszmában veszített a dél-afrikai Lloyd Harris ellen, és folytathatja az előkészületeket az Australian Openre, ahol tavaly az 1. fordulóban kapott ki az orosz Jevgenyij Donszkojtól. Az idény első Grand Slam-tornájának sorsolását ma tartják meg.

Az első játszmában nem volt breaklabda, a rövidítésben pedig Györe 5:3-re vezetett, de zsinórban négy pontot veszített, majd a második játszmában 1:2-nél adta le az adogatást, és a hátrányt nem dolgozta le.

Az Australian Open selejtezője nem folyik zökkenőmentesen. Kedden az erős légszennyeződés jelentett gondot, a tegnapi műsort pedig elmosta az eső. Kiesett Jani Réka, félbe kellett szakítani, majd elnapolni Viktor Troicki, Nikola Milojević és Bondár Anna meccseit, míg a DanilovićJakšić és a PetrovićCoaucaud találkozó el sem kezdődhetett.

A nap teniszhíre két dél-amerikai játékos doppingügye. A páros világelső kolumbiai Robert Farah-t októberben kapták rajta, az Australian Opent ezért kénytelen kihagyni, és várja a vizsgálati eljárás befejezését, vagyis a büntetést vagy felmentést. A chilei Nicolas Jarry egy novemberi tesztelésen bukott le, és a meghallgatásig felfüggesztették a játékjogát.

NBA

Kevés volt az új karriercsúcs

Már számolni sem érdemes, hanyadik egykosaras meccsét veszti el az NBA-ben a Sacramento, ezúttal az Orlando diadalmaskodott a Kings parkettjén (112:114). A házigazda 17 pontos hátrányt (48:65) dolgozott le a hajrára, Fox büntetője a vezetést jelentette (112:111), de Gordon egyetlen másodperccel a dudaszó előtt faulttal együtt szerzett kosarat, a hátralevő idő pedig kevés volt a Sacramentónak. A meccs legjobbja Nemanja Bjelica volt, aki nem akárhogyan ért el új karriercsúcsot: 34 pontját 13/16-os mezőnymutatóval (81%) hozta össze, 10 felemelt triplájából 8 hullott be.

Ismét villogott Boban Marjanović, a Dallas szerb óriása 20 percet töltött parketten a Golden State otthonában aratott diadalon (97:124), ami alatt 13-11-es dupla duplát jegyzett. A házigazdánál Alen Smailagić 5 ponttal és 3 gólpasszal használta ki 12 percnyi játéklehetőségét.

SAKK

Carlsen veretlenségi világcsúcsa

A sakkvilágbajnok Magnus Carlsen sorozatban 111. klasszikus játékidejű partiján nem talált legyőzőre, ezzel megdöntötte a sportág veretlenségi rekordját. A norvég nagymester a hollandiai Wijk aan Zeeben zajló torna keddi fordulójában, a sötét bábukat vezetve, a 45. lépést követően állapodott meg remiben a holland Jorden van Foreesttel, ezzel az orosz születésű, holland színekben versenyző Sergei Tiviakov rekordját adta át a múltnak. A 2008-as Európa-bajnok 2004 októbere és 2005 szeptembere között 110-szer maradt veretlen. A világelső Carlsen legutóbb 2018. július 31-én, az azeri Sahrijar Mamedzsarovtól kapott ki klasszikus mérkőzésen. Azóta 36 győzelem mellett 75 döntetlent könyvelhetett el.

TÉLI IFJÚSÁGI OLIMPIA

Az első magyar érmek

Négy magyar jégkorongozó érmet nyert szerdán Lausanne-ban a téli ifjúsági olimpia hatodik versenynapján: a kapus HegedüsLevente első magyarként szerzett aranyat a téli játékokon, MártonLuca ezüstnek, IvádyMilán és MetzlerRegina pedig bronznak örülhetett. Ezek az első magyar dobogós helyek az idei seregszemlén. A sportág 3×3-as változatában vegyes nemzetiségű csapatokban küzdöttek a játékosok, a fiúknál zöld-piros döntőt rendeztek, a zöldek kapuját védte Hegedüs. Csapata magabiztosan játszott, és végig vezetve, 10:4-es eredménnyel szerezte meg a győzelmet. A jövő szerdáig tartó 3. téli ifjúsági játékokon 79 ország mintegy 1880, 15 és 18 év közötti sportolója vesz részt, köztük 23 magyar és 6 szerb.