2024. április 26., péntek

Ködbe burkolódzó igazság

A belgrádi vezetés színjátéknak tartja az Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében tett vádemelést

Ma van két éve, hogy meggyilkolták Oliver Ivanović koszovói szerb politikust, a Szerbia, Demokrácia és Igazságosság polgári kezdeményezés alapítóját és elnökét. A hatóságoknak az elmúlt 24 hónapban sem sikerült maradéktalanul megválaszolniuk a kérdést, hogy ki adott le hat lövést a politikusra a kora reggeli órákban irodájának bejárata előtt, vagy ki adott utasítást a bűncselekmény elkövetésére. A belgrádi és a pristinai politikai vezetés azóta is szóbárbaj, valamint vádaskodás céljával veszi időről időre elő a gaztett témáját.

Az államvezetés Belgrádban, a Szent Száva Székesegyházban emlékezett meg (Fotó: Beta)

Az államvezetés Belgrádban, a Szent Száva Székesegyházban emlékezett meg (Fotó: Beta)

Ma Kosovska Mitrovicában, a gyilkosság elkövetésének a helyszínén gyűltek össze az emlékezők, valamint Belgrádban, a Szent Száva Székesegyházban, a Szövetség Szerbiáért ellenzéki csoportosulás és az Új Szerbia képviselői pedig Oliver Ivanović belgrádi sírjára helyezték el az emlékezés virágait, „természetesen” külön-külön. Kosovska Mitrovicában a gyilkosság helyszínén két megemlékezésre került sor, mivel az Oliver Ivanović alapította polgári kezdeményezésnek nem minden tagja értett egyet azzal, hogy a Szerb Lista képviselői is részt vegyenek a megemlékezésen.

Ha előkerülnének a térfigyelő kamerák felvételei, több tényre is fény derülne, egyebek mellett arra, hogy vajon szerb vagy albán nemzetiségű elkövetők adták-e le a lövéseket, de arra is, hogy miként, vagy kinek a segítségével hagyták el az elkövetők Kosovska Mitrovicát – nyilatkozta a Beta hírügynökség összeállítása szerint Aleksandar Ivanović, Oliver Ivanović unokafivére a NIN hetilapnak, rámutatván, hogy az áldozat mindig ugyanazon a néhány utcán közlekedett, azokon pedig számos helyen térfigyelő kamera található. Az is megmagyarázhatatlan, hogy a saját irodájának épületén elhelyezett kamerák éppen akkor nem működtek, amikor a lövéseket leadták – emelte ki a továbbiakban Aleksandar Ivanović.

– Emlékszem, azt mondta, hogy mivel már mindent megtettek vele, már csak az maradt hátra, hogy megöljék. Azt is elmondta, hogy Belgrádot, Pristinát, de a nemzetközi közösséget egyaránt tájékoztatta a reá leselkedő veszélyekről, mert „nem akarta, hogy később azt mondhassák, semmiről sem tudtak”. Arra is figyelmeztette a belgrádi vezetést, hogy a koszovói szerbeket nem lenne szabad megosztania, azaz különbséget tennie a saját és a mások szerbjei között, mint ahogyan azt is, hogy árulóként való megbélyegzése nemcsak elfogadhatatlan, hanem törvényellenes, továbbá veszélyezteti saját és családja biztonságát – mondta egyebek mellett Aleksandar Ivanović.

Szerbia nem áll el attól, hogy kiderítse az igazságot – emelte ki Ana Brnabić miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva a Szent Száva Székesegyházban megtartott megemlékezést megelőzően, kiemelvén, hogy a szerbiai szervek magukra maradtak a nyomozásban, nem segítik őket sem a pristinai szervek, sem az EULEX vagy az egyéb, Koszovón állomásozó nemzetközi intézmények.

Miroslav Ivanović bíró, Oliver Ivanović testvérének szavai szerint az említett vádiratról nagyon keveset tudni, a folyamat megakadt, mivel várják a vádirat szerb nyelvre való fordítását. Az sem világos, hogy Belgrád miért áll ki maradéktalanul Milan Radoičić, a Szerb Lista alelnöke mellett, aki ellen a koszovói rendőrség korábban elfogatási parancsot adott ki annak gyanújával, hogy az általa irányított bűnbanda áll a gyilkosság hátterében – emelte ki az N1 TV-nek nyilatkozó Miroslav Ivanović.