2024. április 26., péntek

Lélegzetelállító szmog

Az időjárási körülmények javulásától várják a légszennyezettség megszűnését

Ma sem javultak a légszennyezettségről szóló adatok, az emberi szervezetre káros PM2,5 és PM10 szállóporrészecskék aránya továbbra is magas maradt az egész országban. Jellemző ez olyan időszakokban, amikor köd van, a hőmérséklet alacsony, nincs csapadék és a szél sem fúj. A csütörtök déli mérések szerint Szabadkán és Újvidéken 151-es, Belgrádban 164-es, Belcsényben 168-as indexszámmal egészségtelennek számított a belélegzett levegő, Pancsován pedig 104-es értékkel az érzékeny csoportokba tartozók számára bizonyult egészségtelennek. Mindenütt a PM2,5 részecskék lépték jelentősen át a megfelelőnek számító határt. Az AQI-jelzés értelmében 0 és 50 között szennyezés nélküli, 51 és 100 között közepesen szennyezett, 101 és 150 között az érzékenyek számára egészségtelen, 151 és 200 között egészségtelen, 201 és 300 között rendkívül egészségtelen, 300 felett pedig veszélyes a levegő. A vajdasági adatok azt mutatják, hogy a gyerekeknek, az egészségügyi gondokkal, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, asztmával küzdőknek nem javasolt az utcára menni. A többieknek maximálisan csökkenteniük kell az odakint eltöltött időt. Kerülni kell a gyors és mély légzést igénylő kint végzett tevékenységeket.

Újvidéken egész nap nem oszlott fel a köd (Fotó: Beta)

Újvidéken egész nap nem oszlott fel a köd (Fotó: Beta)

A téma kapcsán tett nyilatkozatában dr. Sanja Bijelović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet orvosprofesszora elmondta, a légszennyezettség sokakat megriaszt, de az mégis a sok éves átlag szintjén mozog. Az utóbbi 15 évben jegyzett felmérésektől a jelenlegi sem különbözik lényegesen. A levegő túlnyomórészt tiszta, és általában abba az első kategóriába sorolható be, amely Szerbiában az egészségesnek számító levegőt jelenti – értékelte, ám megjegyezte, az elmúlt ködös napokban több ízben megnövekedett a káros részecskék száma és a nitrogén-dioxid jelenléte a levegőben, több a szmog. Egy nappal korábban hasonlóan megnyugtató kijelentést közölt Ana Brnabić kormányfő is a kabinet sürgősen összehívott ülése után.

Az oktatásügyi minisztérium ajánlást küldött az intézmények igazgatóihoz, melyben felhívják a figyelmüket arra, hogy kövessék folyamatosan a légszennyezettségi adatokat településükön. A minisztériumban a belgrádi média érdeklődésére elmondták, hogy az iskolák és óvodák vezetőinek jogukban áll harminc perces órákat bevezetni vagy elrendelni a tanítás szüneteltetését, amennyiben úgy mérik fel, hogy a légszennyezettségi adatok miatt a gyerekekre nézve hátrányt jelent a rendes oktatás folytatása. Az iskoláknak és iskoláskor előtti intézményeknek küldött levélben a tárca arra is kitért, hogy a tanárok és az illetékesek korlátozzák a szabadban töltött időt, különösen a reggeli és az esti órákban a gyerekek biztonsága érdekében.

A sűrű köd egyébként a közlekedést is nagyban nehezítette ma. A tegnapi naphoz hasonlóan ma reggel is lemondtak néhány fel- és leszállást a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren. A tiranai és podgoricai járatokat érintette a rendelkezés. A köd miatt a belgrádi repülőtér vezetősége felszólította az utasokat, hogy az interneten kövessék az értesítéseket. Elmondták, hogy a repülőtér a legkorszerűbb felszereléssel rendelkezik, a légitársaságtól és a pilótától függ, hogy repülnek-e csökkent látási viszonyok között.

Az előrejelzések szerint a következő napokban megszűnhet a köd, holnap már enyhén felhős időre számíthatunk, a hőmérő higanyszála is emelkedni fog, így a levegő minősége is javulhat.