2024. április 26., péntek

Csaknem hatvan új életmentő

Topolya község továbbra is élen jár a véradók számában

A lakosság csökkenéssel párhuzamosan kevesebben tesznek eleget a leghumánusabb cselekedetnek Topolya községben, ahol mindennek ellenére még így is magasabb az emberek hajlandósága a véradáshoz az országos átlaghoz képest. A Vöröskereszt topolyai szervezete az idei váradási célállomásokról már elkészítette a terveket, aminek apropóján a községi közgyűlés elnökével, Kospenda Józseffel beszélgetünk.

– Az elvándorlásról tanúskodó egyfajta társadalmi kép is kivetül abból, hogy kevesebb a véradásra való hajlandóság, különösen ha tudjuk, hogy a jogosult polgárok életkora 18-tól 65 éves korig terjed. Ettől függetlenül Topolya község területén 744 személy adott vért múlt évben, ami az összlakosság számát figyelembe véve örömteli, különösen ha tudjuk, hogy ez kettővel több, mint a múlt évben. Ezt egyébként annak tudjuk be, hogy az ifjúságot-, vagyis a középiskolásainkat célzó munka láttatja az eredményét. A statisztikáink arról tanúskodnak, hogy 2018-ban 57, múlt évben pedig 59 új véradó jelentkezett a községben, ennek nagy része, több mint 30 középiskolai diák volt. A véradási bizottságunk elnöke dr. Varga Lívia rendkívül szemléletes előadásai szólnak a fiatalokhoz a véradás jelentőségéről, vagyis hogy egy véradó akár három ember életét is meg tudja menteni. - emelte ki a Vöröskereszt községi közgyűlésének az elnöke, aki elmondta azt is, hogy természetesen a véradás után a diákok igazoltan hiányozhatnak egy teljes tanítási napról, mint ahogyan a munkaviszonyban levők is részesülnek ilyen kedvezményben.

– A véradási akciókban községünkben 7 helyi közösség vesz részt. Topolyán adtak múlt évben a legtöbben vért, 436-an, akik közül többen a falvakból érkeztek hozzánk a munkahelyük miatt. A második legerősebb Bácskossuthfalva 76 véradóval, illetve Zentagunaras. Ez utóbbi falu lakosságszámát tekintve kiemelkedik, hiszen 56-an adtak vért. Sajnos Krivaja vagy Pacsér a véradók számát tekintve nagyon visszaesett. Június 14-én, a Véradók Világnapján a községi elnök közreműködésével-, apró figyelmesség keretében köszönjük meg az idősebb-, illetve a többszörös véradóknak a szolgálatukat, illetve valamennyi falunapi ünnepségre is tartogatunk ajándékokat. - hallhattuk.

– Az, hogy a községünk ilyen komoly humánus bázissal rendelkezik azoknak a falubeli aktivistáknak is köszönhető, akik lelkes hozzáállásukkal megszervezik az akciókat, és oda figyelnek a véradókra. Ehhez kapcsolódik még, hogy igyekszünk az általános iskolásokat is bevonni évről évre rajzpályázatokkal, illetve más motivációval. - tette hozzá a közgyűlés elnöke, aki rámutatott, hogy a véradás nem csak az embertársainkkal szembeni humánus lépés, hanem gyakorlatilag egy sorban állás mentes, gyors és mindenek előtt díjmentes egészség ellenőrzés is. Hiszen a vérvételek előtt ingyenesen kielemzik a transzfúziós osztály dolgozói vért, és volt is rá példa arra, hogy ennek köszönhetően derültek ki még időben egészségügyi panaszok. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres véradás arra sarkalja a szervezetet, hogy nagyobb számban termelje a vörös vérsejteket, hiszen 4,5 liternyit kell neki pótolnia egy-egy véradás után.

– Hagyományosan jó viszonyt ápolunk a Szabadkai Közkórház Vérátömlesztő Osztályával, illetve az újvidéki Transzfúziós Állomással. Ez utóbbi intézményből Bajsára és Gunarasra érkeznek évtizedek óta, mostanában egy kamionra berendezett korszerű mozgó laboratóriummal, amiben gyakorlatilag minden a vérvételtől számított szükséges eljárást el tudnak végezi. Múlt évben egyébként úgy tűnt, hogy megszüntetik a szabadkai vérátömlesztő osztályt, de a gyakorlat megmutatta, hogy a tartományi székváros intézménye nem győzi egyedül a Vajdaságra kiterjedő munkát, így a folyamatot leállították. Ennek az az oka, hogy a tartományban komoly hagyománya van a véradásnak, és jelentősen többen elhivatottak, mint az ország többi részében - mondta végül Vöröskereszt községi közgyűlésének az elnöke.