Biztonságosabb mindennapok

Csaknem harmincmillió dinár a Gerontológiai Központ udvarának rekonstrukciójára

B.em

2020. január 15., 16:59 >> 2020. január 15., 18:13

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság 28,6 millió dinárt hagyott jóvá a szabadkai Gerontológiai Központ központi épülete udvarának rekonstrukciójára. Az összeget többek között az udvar bizonyos részeinek lebetonozására fordítják, hogy lehetővé tegyék a tűzoltó és mentőegységek számára az épület zavartalan megközelítését, ugyanakkor a kaput is lecserélik. Mindezek mellett mozgásérzékelőket és LED-égőket szerelnek fel, illetve a parkosított rész növénytakaróját is lecserélik. Minderről szerdán egy sajtótájékoztató keretein belül tudtunk meg többet, amelyen részt vett Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója, Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, valamint Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár.

Nenad Ivanišević felszólalásában elmondta, hogy jelen beruházás a Gerontológiai Központ sétaerdei épületének több mint 260 lakója számára teszi biztonságosabbá a mindennapokat, hisz ezzel az épület meg fog felelni a legújabb tűzvédelmi előírásoknak.

A sétaerdei otthon udvarát 1978-ban alakították ki (Fotó: Benedek Miklós)

– A beruházásnak köszönhetően tűzvédelmi útvonalakat alakítunk ki, amelyek baj esetén megkönnyítik azt, hogy a tűzoltójárművek megközelítsék az épületet. A jelenlegi aszfalt negyven évvel ezelőtt készült, és azóta nem újították fel, aminek következtében elég rossz állapotban van. A felújítással nem szeretnénk bevonzani a bajt, de minden eshetőségre fel kell készülnünk – mondta Ivanišević. Az igazgatótól emellett azt is megtudtuk, hogy a beruházás megvalósítására a kivitelezőnek 120 munkanap áll rendelkezésére.

Ilija Đukanović elmondása szerint Szabadka Város szociális intézményei rendkívül jó kapcsolatot ápolnak a tartományi titkársággal, ennek köszönhető az is, hogy a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárságnak nem volt olyan pályázata, amin ne szerepeltek volna sikerrel. Emellett a tanácsos kifejtette, hogy a város 2020-as költségvetésében a Gerontológiai Központnak, a házi ápolás szolgáltatásra, valamint a gerontológiai klubok működésére 49,4 millió dinárt biztosítanak.

Predrag Vuletić elmondta, 28,6 millió dinárral támogatják a Gerontológiai Központ sétaerdei épülete udvarának rekonstrukcióját, ami tovább növeli azon pénzösszeget, amit a titkárság eddig a szabadkai szociális intézmények fejlesztésére fordított.

Predrag Vuletić, Nenad Ivanišević és Ilija Đukanović (Fotó: Benedek Miklós)

– Büszkék lehetünk arra, amit az elmúlt három évben elértünk a szociálpolitika területén Vajdaságban. A tartományi kormány 27 szociális intézmény alapítója, amiből két jelentős intézmény található Szabadkán, a Gerontológiai Központ, illetve a Kolevka Gyermekotthon. Az elmúlt három évben a szociális védelem fejlesztésére egymilliárd dinárt fordítottunk. Ennek több mint tíz százalékát a szabadkai intézményekbe fektettük. Az elmúlt három évben 115 millió dinárt hagytunk jóvá e két intézmény fejlesztésére. Ebből 71 milliót a Gerontológiai Központ részére, többek között a központi konyha és mosoda renoválására. Ezen legújabb beruházással tovább emelkedik az intézmény szolgáltatásainak minősége, illetve javulnak az itt dolgozók munkakörülményei, ami szintén nagy jelentőséggel bír, hisz nincs elégedett felhasználó elégedett személyzet nélkül – fogalmazott Vuletić.

A tartományi titkár mindezek mellett azt is elmondta, hogy a tartományi kormány szerdai ülésén döntés született az anyasági pótlék összegéről. A három- és négygyermekes munkanélküli anyák két éven keresztül havi 15 000 dináros támogatásban részesülnek. A tartományi vezetés 2020-ban 300 millió dinárt irányoz elő erre a célra.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége