2024. április 26., péntek

Európa legkorszerűbb tűzihorganyzója

Új üzemet nyitott a Knott Autoflex YUG vállalat Óbecsén

Tűzihorganyzó nyílt ma Óbecsén, a Knott Autoflex YUG vállalat legújabb üzeme az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházása Óbecsén. A korszerű, az európai környezetvédelmi és biztonsági standardoknak is megfelelő tűzihorganyzó országos viszonylatban is új lehetőségeket teremt az ipari fejlődésnek.

Három évvel ezelőtt is Knott-gyárcsarnokot avattak Óbecsén (Fotó: Ótos András)

Három évvel ezelőtt is Knott-gyárcsarnokot avattak Óbecsén (Fotó: Ótos András)

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Aleksandar Vučić államfő három évvel ezelőtt is Knott-gyárcsarnokot avatott Óbecsén, elmondása szerint ez azt jelenti: a szerb állam jó feltételeket biztosít a beruházásokhoz és a munkahelyteremtéshez.

– Büszke vagyok arra, hogy ezt a beruházást Szerbia is támogatta. Az, hogy folytatódnak a beruházások azt jelenti, hogy sikerült olyan környezetet teremtenünk, amelyben a cégek tudnak fejlődni, a munkások nagyobb fizetést kaphatnak, a gyerekeiknek pedig lesz jövőjük – jelentette ki az államfő, és azt is elújságolta, hogy hamarosan megkezdődik a temerini kerülőút, valamint a Zombort és Nagykikindát összekötő gyorsforgalmi út építése. Szerinte ezek az óbecseieknek is fontos közlekedésfejlesztési projektek lesznek.

Dragan Knežev, a Knott Autoflex YUG vezérigazgatója arról beszélt, hogy az útépítésben, az építőiparban és más ágazatokban tapasztalt expanzió, az acélvédelem iránt megnövekedett kereslet, valamint saját igényeik hívták életre a tűzihorganyzót Óbecsén. Ezzel az üzemmel a Knott egyszerűbben és olcsóbban tudja megoldani a logisztikát, növelheti a termelékenységét, a munkásoknak pedig jobb feltételeket biztosíthat. A 4000 négyzetméteres üzem évente 20 ezer tonna horganyzott elemet tud legyártani, ebből hatezer tonnát saját célra fog felhasználni, a többit pedig értékesíti.

H. Szabó Sándor, a magyarországi Autoflex Knott ügyvezető igazgatója a közös vállalkozás kezdeteit idézte fel. A 49 százalékban az óbecsei Knežev Group, 51 százalékban pedig a kecskeméti Autoflex Knott tulajdonában lévő vállalatot 2003-ban sárvédők gyártására és a kecskeméti Knott-termékek hazai értékesítésére alapították, de a helyzet rövid idő alatt gyökeresen megváltozott: nőtt a termelés, bővült a termékpaletta, és több utánfutó-alkatrész gyártása is Magyarországról Óbecsére költözött. A Knott ma már több mint 30 európai országba, Oroszországba, Törökországba, Izraelbe és az Egyesült Államokba is szállít termékeket.

A németországi anyacégnek több európai országban és az Egyesült Államokban is vannak leányvállalatai, és 2011 óta a Knott cégcsoporté a csókai öntöde is. Valentin Knott, a németországi Knott GMBH csoport tulajdonosa azt emelte ki: a cégcsoport alapítói minden vállalat esetében az adott ország szakértőire támaszkodnak, akik kreatívan és önnállóan irányítják a cégeket. Ennek a vállalati filozófiának a legkiválóbb példája az óbecsei Knott, ahol Dragan Knežev saját csapattal, európai szellemben dolgozik. Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete ehhez azt is hozzátette: Szerbiában jó a munkaerő, megfelelő az infrastruktúra, és működik a duális képzés – mindez azt jelenti, hogy a jelenleg is kiváló német–szerb gazdasági együttműködésnek van jövője.

A jelenleg 65 alkalmazottat foglalkoztató horganyzó a későbbiekben további 15 munkást fog alkalmazni. Az óbecsei beruházás értéke 7,5 millió euró, ebben 250 ezer eurós állami támogatás is szerepel. A Knott Autoflex és a Knežev group 2003 óta összesen 25,5 millió eurós beruházást valósított meg. Tavalyi forgalmuk elérte a 38 millió eurót, és termékeiknek több mint a 80 százalékát külföldön értékesítik. A foglalkoztatottak száma 740 fő.

Az óbecsei Knott Autoflex YUG új üzemének az átadásán megjelent Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, valamint a tartományi kormány és az óbecsei önkormányzat több képviselője is.